Lage plasmagehaltes omega 3-vetzuren gelinkt aan vroeggeboortes

HARVARD T.H. CHAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH

Boston, MA - Zwangere vrouwen met een laag plasmagehalte van lange keten n-3-vetzuren tijdens de eerste drie tot zes maanden, hadden een verhoogd risico op vroeggeboortes, vergeleken met vrouwen met lagere niveaus van deze vetzuren, volgens nieuw onderzoek door Harvard T.H. School of Public Health in samenwerking met Statens Serum Institut in Kopenhagen. De studie stelt dat lage concentraties van bepaalde langeketen vetzuren - eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur (EPA+DHA) een groot risico kan zijn op vroeggeboortes.

“In een tijd dat veel zwangere vrouwen te horen krijgen dat ze het eten van vis moeten vermijden in verband met kwikconcentraties, ondersteunt ons rapport het belang van een adequate inname van lange keten omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap. Consumenten zouden de richtlijnen moeten raadplegen zoals vorig jaar uitgegeven door de U.S. Food and Drug Administration en Environmental Protection Agency om gefundeerde keuzes te maken over de beste soorten vis om te eten en te vermijden tijdens de zwangerschap,” zegt hoofdauteur Sjurdur F. Olsen, adjunct professor Voedingsleer van Harvard Chan School en hoofd van het Centre for Fetal Programming van het Statens Serum Istitut in Kopenhagen, Denemarken.

De studie wordt online gepubliceerd op 3 augustus 2018 in EBioMedicine.

Vroeggeboorte is de hoofdoorzaak van neonatale sterfgevallen en wordt in verband gebracht met cognitieve gebreken en cardiometabolische problemen op latere leeftijd. Al tientallen jaren wordt gespeculeerd dat hoge consumptie van EPA+DHA, dat voorkomt in koudwatervis zoals Atlantische makreel, ansjovis, zalm en tonijn, en ook in minder vette soorten zoals kabeljauw en schelvis, het risico op vroeggeboortes kunnen verlagen. Ondanks de ondersteuning van dit uitgangspunt in een aantal studies, zijn de onderzoeksresultaten tegenstrijdig.

Voor deze nieuwe studie bestudeerden onderzoekers de gegevens van het Danish National Birth Cohort, een landelijke studie waarbij 96.000 kinderen in Denemarken gevolgd werden door middel van vragenlijsten en registratiekoppelingen. Ze analyseerden bloedmonsters van 376 vrouwen met zeer premature bevallingen (nog voor 34 weken zwangerschap) tussen 1996 en 2003 en 348 vrouwen die bevielen na een volledige zwangerschap. Alle vrouwen gaven bloed tijdens hun eerste drie-6 maanden zwangerschap.

Analyses van de bloedmonsters toonden aan dat vrouwen die tot de laagste kwintiel van EPA+DHA serumgehaltes behoorden - met EPA+DHA niveaus van 1,6% of minder van de totale plasma vetzuren - een 10 keer hoger risico hadden op vroeggeboortes, vergeleken met vrouwen in de drie hoogste kwintalen met EPA+DHA gehaltes van 1,8% of hoger. Vrouwen in de tweede laagste kwintiel hadden een 2,7 hoger risico vergeleken met vrouwen in de drie hoogste kwintalen.

De uitkomsten tonen aan dat onder zwangere vrouwen met lage gehaltes EPA+DHA, het eten van meer vis of een visoliesupplement in principe het risico op vroeggeboortes kan verlagen. De auteurs waarschuwden echter dat een brede veralgemening van de studieresultaten onvolledig kan zijn omdat het was opgezet in Denemarken, waar het aantal vroeggeboortes laag is en dat de resultaten bij andere bevolkingsgroepen gerepliceerd moeten worden. Ze waarschuwden tevens dat de uitkomsten niet alleen een variatie op het dieet weergeven; variatie in onderliggende genetische factoren kunnen ook een rol spelen.

“Een resultaat van deze omvang is zeldzaam, maar de precisie van de schatting is waterdicht, wat de betrouwbaarheid van deze uitkomsten ondersteunt. Het zal belangrijk zijn om deze bevindingen bij andere bevolkingsgroepen te repliceren, maar de resultaten van deze studie suggereren wel degelijk dat het vaststellen van de plasma EPA+DHA status bij vrouwen de mogelijkheid geeft om in de toekomst te gebruiken als hulp bij het voorspellen van risico’s bij vrouwen,” zegt co-auteur Jeremy Furtado, senior onderzoekswetenschapper bij Harvard Chan School.

“Vroeggeboortes hebben een immense impact op gezondheid, economie en emotie. Onze uitkomsten zijn consistent met de resultaten van de meeste gerandomiseerde trials met lange keten omega 3-vetzuursupplementen tijdens de zwangerschap en ondersteunen het belang van een veilige, adequate inname van deze voedingsstoffen tijdens de zwangerschap - hetzij door het eten van vis, hetzij door inname van supplementen - om vroeggeboortes te helpen voorkomen,” zegt co-auteur Andrew Thorne-Lyman, universitair onderzoekswetenschapper bij Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, die meewerkte aan deze studie tijdens zijn faculteitslidmaatschap bij Harvard Chan School.

Vertaling: Ellen Lam

Lees het hele artikel.