“Voedings- en leefstijladvies verdient een volwaardige plek in de behandeling van chronische ziekten”

Gezond eten en leven als medicijn bij chronische ziekte. Dat is geen utopie, zeggen deskundigen van Wageningen University & Research samen met collega’s van andere universiteiten en het RIVM. Vooral bij de behandeling van hart- en vaatziekten, diabetes, nierziekten en diverse darmaandoeningen is met een blijvende verandering van voeding en leefstijl veel gezondheid te winnen voor patiënten.

Diabetes

Verandering van leefstijl kan soms zelfs medicatie overbodig maken. Neem diabetes type 2, ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd. Diverse onderzoeken van onder meer Wageningen University & Research (WUR), laten zien dat mensen met dreigende diabetes type 2 die gezonder gaan eten en meer gaan bewegen vaak geen medicijnen hoeven te gaan gebruiken. Zelfs patiënten die al jaren insuline spuiten kunnen hier na een paar maanden begeleiding soms helemaal mee stoppen. ‘Keer diabetes type 2 om’ is een voorbeeld van een succesvol programma.

Ook de Alliantie Voeding in de Zorg brengt voeding en beweging als medicijn al in de praktijk. De alliantie is een initiatief van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en Wageningen University & Research. Patiënten krijgen handvatten om zelf te kunnen werken aan een gezonde leefstijl, op basis van wetenschappelijke inzichten.

Lees het hele artikel.