Tekort aan vitamine D bij zwangere vrouw verhoogt kans op autisme bij kind

Een tekort aan vitamine D kan bij zwangere vrouwen leiden tot een groter risico op autisme bij hun kinderen. Op zesjarige leeftijd hebben deze kinderen twee keer vaker problemen met sociale interactie en vertonen zij afwijkend gedrag in vergelijking met leeftijdsgenootjes.
Dat concluderen Australische wetenschappers en onderzoekers van het Erasmus MC.

Dat vitamine D belangrijk is voor gezonde botten is bekend. Maar het lijkt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen te spelen. "Ons onderzoek levert het bewijs dat een tekort aan vitamine D bij zwangeren al voor de geboorte van kinderen het risico op autisme vergroot", zegt bijzonder hoogleraar Psychiatrie Henning Tiemeier.

"Een te lage vitamine D-spiegel van de moeder tijdens de zwangerschap verstoort een optimale ontwikkeling van de hersenen van deze kinderen. Op zesjarige leeftijd vertonen deze kinderen twee keer vaker symptomen die horen bij autisme. Ze maken bijvoorbeeld weinig oogcontact tijdens sociale interactie met anderen. Ook vertonen zij afwijkend gedrag in hun bewegingen, het zogeheten repetitief stereotype gedrag."

Lees het hele artikel.