Eén miljoen Nederlanders gebruikt zware pijnstillers. Wat nu?

Het gebruik van de zware pijnstiller oxycodon neemt in recordtempo toe. Meer dan 400.000 Nederlanders slikken het zwaar verslavende middel waaraan onder andere de artiest Prince overleed. Ligt een verslavingsepidemie zoals in Amerika op de loer?

Veel meer Nederlanders slikten vorig jaar zware pijnstillers. Vooral de toename van het middel oxycodon nam explosief toe. Op basis van cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen meldde dagblad Trouw onlangs dat het gebruik van het middel in acht jaar tijd is verviervoudigd. In 2016 slikten 440.000 Nederlanders oxycodon; 90.000 meer dan het jaar ervoor. Nooit eerder groeide het gebruik zo hard als afgelopen jaar.

De geringe problematiek met betrekking tot oxycodon in Nederland is geruststellend, maar allerminst een reden om achterover te leunen. Met meer gebruikers is de kans op meer verslaafden evident aanwezig. Wat de vernietigende effecten zijn van verslaving aan voorgeschreven opioïden zijn, laten de kille cijfers uit de VS onomwonden zien.

Lees het hele artikel.