Vitamine D kan het risico op Alzheimer verkleinen

Vrouwen die vitamine D-supplementen nemen, kunnen het risico op de ziekte van Alzheimer verminderen. Twee nieuwe studies tonen namelijk aan dat een tekort aan vitamine D op middelbare leeftijd het risico op de aandoening verhoogt.

De eerste studie gebeurde in het Franse Toulouse, waar de gegevens van 500 vrouwen werden bestudeerd. Onderzoeksleider dr. Cedric Annweiler stelde er vast dat vrouwen die Alzheimer ontwikkelden een gemiddelde vitamine D-opname hadden van 50,3 microgram per week. Ter vergelijking: vrouwen die niet te maken kregen met een vorm van dementie, namen 59 microgram op.

Opvallend was wel dat vrouwen met een andere vorm van dementie nog meer vitamine D opnamen: gemiddeld 63,6 microgram per week. De studie toont dus aan dat vitamine D vooral een rol speelt in de ontwikkeling Alzheimer, een zeer erge vorm van dementie die de patiënt gedesoriënteerd, agressief en vergeetachtig maakt.

Een tweede studie werd uitgevoerd in de Verenigde Staten, waar ook bleek dat vrouwen met een lage opname van vitamine D meer kans hadden op cognitieve achteruitgang. Het team van Yelena Slinin kwam tot die conclusie na een analyse van het vitaminegehalte van 6.257 oudere vrouwen. Die proefpersonen werden ook onderworpen aan een cognitieve test.

Lees het hele artikel.