Vitamine C verlaagt de schadelijke effecten van luchtverontreiniging

Vitamine C is een van de meest belangrijke antioxidanten op aarde, en het is bekend dat het weefselgroei kan bevorderen en weefsel kan repareren. Vitamine C kan ons ook wapenen tegen de negatieve effecten van luchtverontreinigende stoffen zoals uitlaatgassen van auto's en elektriciteitscentrales - echter, hebben Britse onderzoekers van het Imperial College in Londen een andere goede reden gevonden om meer sinaasappelen en citroenen te eten.

De onderzoekers bestudeerden 209 patiënten in Londen tussen de jaren 2008 en 2009 aan om het verband tussen oxidatieve stress en grove deeltjes (luchtvervuiling hoofdzakelijk geproduceerd door verbranding van fossiele brandstoffen) te bepalen. De meeste patiënten waren tussen de leeftijden van 54 en 74, en alle van hen werden in het ziekenhuis behandeld als gevolg van astma of COPD (chronische obstructieve longziekte).

De onderzoekers vonden dat er sprake was van een 35 procent verhoogd risico op ziekenhuisopname voor astma of COPD voor elke extra 10 microgram per kubieke meter (mcg/m3) in grove deeltjes waaraan de patiënten werden onderworpen. Zij vonden ook dat het risico van ziekenhuisopname 1,2 keer groter was bij patiënten met een lage vitamine C niveaus - een verband dat niet veranderde zelfs wanneer oudere patiënten en ex-rokers uit de analyse werden uitgesloten.

Lees het hele artikel (Engels).