Vet-koolhydraten combi’s doen smachten naar meer

Veel gemaksvoedsel en industriële voedingsmiddelen zijn zowel rijk aan vet als aan koolhydraten. Het blijkt dat juist deze combinatie een extreme beloningsprikkel veroorzaakt. Mensen willen die prikkel graag opnieuw ervaren wat leidt tot het smachten (craving) naar meer. Dat blijkt uit een studie die op 14 juni gepubliceerd is in het tijdschrift Cell Metabolism door onderzoekers van Yale (VS) en het Max Planck Instituut (Duitsland).

Zowel vet als koolhydraten geven elk apart een beloning. Hoe die beloning tot stand komt verschilt aanzienlijk. De beloning door koolhydraten komt via een andere route tot stand dan die door vet. Uit de studie blijkt dat combiproducten zoals bijvoorbeeld patat, chips, chocola en koek een intensere 'kick' geven dan monoproducten zoals kaas (veel vet, geen koolhydraten) en cornflakes (geen vet, veel koolhydraten).

Dana Small is hoogleraar psychiatrie bij Yale en een van auteurs van de publicatie. Onze studie laat zien dat wanneer de signalen van vet en koolhydraten worden gecombineerd, ze de beloningsprikkel van voedsel versterken. Wat deze bevinding interessant maakt, is dat voedingsmiddelen met veel vet en koolhydraten niet voorkomen in de natuur. Er is slechts één uitzondering: moedermelk. Dat is logisch want voor zuigelingen is moedermelk cruciaal om te overleven. Bij moedermelk heeft de extreme beloning heeft dus een positief effect.

In ons hedendaags voedingspatroon met tal van industriële producten die vol zitten met zowel koolhydraten als vetten kan dit mechanisme averechts werken. De sterke beloningsprikkel kan leiden tot overconsumptie en daarmee tot obesitas en serieuze gezondheidsproblemen.

Verwijzingen
https://news.yale.edu/2018/06/14/fat-and-carb-combo-creates-stronger-food-craving
https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(18)30325-5

Vertaling: Dick Schrauwen