Pecannoten hebben een significant effect op biomarkers hartziekten en diabetes

Een nieuwe studie verschenen in Nutrients toont aan dat elke dag eten van slechts 1,5 ounce pecannoten - een klein handvol - volwassenen beschermt tegen diabetes type 2 (T2D) en cardiovasculaire ziekten (CVZ). Onderzoekers van van het Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging aan de Tufts University, ontdekten dat het opnemen van pecannoten in een typisch Amerikaans dieet een uitgesproken effect had op markers van insulinegevoeligheid en op cardiometabolische aandoeningen bij volwassenen met overgewicht en obesitas met overtollig buikvet.

Terwijl er een groeiend aantal bewijzen zijn dat noten, zoals pecans, een verminderd risico op CVZ geven, is dit de eerste studie waarin gekeken werd naar de effecten van pecannoten op andere factoren dan bloedlipideniveaus en specifiek die gerelateerd aan T2D. Obesitas is een risicofactor voor T2D, en zowel obesitas als T2D verhogen het risico op CVZ.

"Pecannoten hebben een hoog gehalte aan monoverzadigde en polyonverzadigde vetzuren wat hun cardioprotectieve invloed verklaart", zegt hoofdonderzoeker Diane McKay, Ph.D. "Maar pecannoten bevatten ook een aantal bioactieve plantaardige stoffen, vitaminen en essentiële mineralen die wellicht bijdragen aan hungezondheidsvoordeel." Echt interessant is dat slechts één kleine actie - een handvol pecannoten per dag eten - een grote impact kan hebben op de gezondheid van volwassenen met een verhoogd risico."

In dit placebo-gecontroleerd cross-over onderzoek met 26 mannen en vrouwen (gemiddelde leeftijd 59 jaar) werden alle maaltijden verstrekt met een zorgvuldig gecontroleerde voedselinname. Gedurende vier weken aten de proefpersonen ofwel een controledieet zonder noten of hetzelfde dieet met pecannoten die 15 procent van de totale calorieën vervingen. Zowel het controledieet als het dieet met de noten bevatten weinig fruit, groenten en vezels. Calorieniveaus, evenals eiwitten, koolhydraten en totaal vet, waren dezelfde.

Vertaling: Andre Teirlinck

 

Lees het hele artikel.