‘Maaltijden van televisiekoks zijn helemaal niet zo gezond’

etenVanuit menig bushokje lacht hij ons deze dagen toe: topkok Jamie Oliver. De Britse chef is het gezicht van de nieuwe Albert Heijn-kerstcampagne. Voor de supermarktketen presenteert hij diverse feestrecepten, zoals Jamies romige paddenstoelensoep, Jamies favoriete kerstkip en Jamies Rocky Mountain, vol popcorn en gehakte noten.

Klinkt lekker, maar is het ook gezond? Uit maandag gepubliceerd onderzoek in het British Medical Journal blijkt dat menu's van tv-koks opvallend veel calorieën en verzadigde vetten bevatten, en weinig vezels. Zo bezien zijn de creaties van de tv-chefs ongezonder dan een magnetronmaaltijd.

Kant-en-klaarmaaltijden

Onderzoekers van Newcastle University vergeleken honderd willekeurige kant-en-klaarmaaltijden met honderd willekeurige populaire menu's van tv-koks, onder meer uit Jamie Olivers kookboek Jamie in 30 minuten.

Simon Howard, hoogleraar volksgezondheid, was verrast door het resultaat. 'Veel tv-koks spreken zich in hun shows openlijk uit tegen ongezond voedsel. Dan zou je verwachten dat ze bij het opstellen van hun eigen menu's ook rekening houden met problemen als overgewicht.'

Menig tv-kok gruwt openlijk van kant-en-klaarmaaltijden en promoot het koken met verse ingrediënten. Dat zou niet alleen lekkerder zijn, maar ook gezonder. Maar volgens Howard gaat die redenering lang niet altijd op. 'Boter en kaas kunnen heel vers zijn en tegelijkertijd bomvol calorieën zitten.'

Lees het hele artikel.