Lage magnesiumgehaltes maken vitamine D ineffectief

AMERICAN OSTEOPATHIC ASSOCIATION

Nieuw onderzoek laat zien dat de helft van de Amerikaanse bevolking een tekort heeft aan magnesium. Een recensie gepubliceerd in The Journal of the American Osteopathic Association toont aan dat vitamine D niet kan worden opgenomen zonder voldoende magnesium, wat betekent dat vitamine D wordt opgeslagen en inactief blijft.

"Mensen nemen vitamine D-supplementen maar realiseren zich niet hoe het wordt gemetaboliseerd. Zonder magnesium is vitamine D niet echt nuttig of veilig", zegt medeauteur Mohammed S. Razzaque, MBBS, PhD, professor pathologie aan het Lake Erie College of Osteopathic Medicine.

Razzaque legt uit dat het nemen van vitamine D-supplementen het calcium- en fosfaatgehalte van een persoon kan verhogen, zelfs als ze vitamine D-tekort hebben. Het probleem is dat mensen kunnen lijden aan vasculaire calcificatie als hun magnesiumspiegels niet hoog genoeg zijn om de complicatie te voorkomen.

Patiënten met optimale magnesiumspiegels hebben minder vitamine D-suppletie nodig om een voldoende vitamine D-spiegel te bereiken. Magnesium vermindert ook de kans op osteoporose, wat helpt om het risico op botbreuken te verminderen dat kan worden toegeschreven aan lage vitamine D-spiegels, merkte Razzaque op.

Een tekort aan één van deze voedingsstoffen wordt geassocieerd met verschillende stoornissen, waaronder skeletafwijkingen, hart- en vaatziekten en het metabool syndroom.

Terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor magnesium 420 mg is voor mannen en 320 mg voor vrouwen, bevat het standaarddieet in de Verenigde Staten slechts ongeveer 50 procent van deze hoeveelheid.

Onderzoekers zeggen dat de consumptie van magnesium uit natuurlijke voedingsmiddelen de afgelopen decennia is afgenomen als gevolg van de geïndustrialiseerde landbouw en veranderingen in voedingsgewoonten. De magnesiumstatus is laag in populaties die bewerkte voedingsmiddelen consumeren die rijk zijn aan geraffineerde granen, vet, fosfaat en suiker.

"Door een optimale hoeveelheid magnesium te consumeren, kan men het risico op vitamine D-tekort verlagen en de afhankelijkheid van vitamine D-supplementen verminderen," zegt Razzaque.

Vertaling: Andre Teirlinck

Lees het hele artikel.