Koolzaadolie om in te bakken leidt tot geheugenverlies. Wat is een goed alternatief?

Denk je dat de olie die je in de keuken gebruikt veilig en gezond is? Makers van koolzaadolie claimen dat het de gezondste olie is die er is. Maar is dat wel zo?

Koolzaadolie wordt vaak genoemd als gezond alternatief voor olijf- en kokosolie. De Canola Council of Canada beweert dat het ‘de gezondste olie is voor in de keuken’.

De campagne lijkt te werken. In de VS is de consumptie van koolzaadolie sinds 2000 bijna verdrievoudigd.

In verwarring te brengen

Koolzaadolie is eigenlijk niets anders dan raapolie, aangezien het grootste deel van de koolzaadolie afkomstig is van een genetisch gemodificeerde variant van raapzaad.

Dit is onderdeel van een zeer slinkse marketingcampagne om het publiek in verwarring te brengen. In Nederland is raap-/koolzaadolie de op één na populairste plantaardige olie.

Eind vorig jaar onderzochten wetenschappers van de Temple University in Philadelphia het effect van koolzaadolie op muizen.

Geheugen aangetast

De olie bleek een negatieve impact te hebben op het lichaam en het brein van de dieren.

Muizen die continu werden blootgesteld aan koolzaadolie kwamen aan en daarnaast werd hun geheugen aangetast. Ze waren minder goed in staat problemen op te lossen.

Positieve invloed

De onderzoekers benadrukten dat ze de heilzame effecten van koolzaaldolie niet onderstrepen.

In juni vorig jaar deed de Temple University een soortgelijk onderzoek. Dit maal kregen muizen zes maanden lang olijfolie. Die olie had juist een positieve invloed op de hersenen.

Lees het hele artikel.