Kanker behandelen met vitamine D? Deze wetenschappers laten zien hoe het werkt

Vitamine D kan worden gebruikt als effectieve behandeling van leveraandoeningen en -kanker, zo blijkt uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition & Metabolism.

Een internationaal team onderzoekers analyseerde bestaand onderzoek hierover.

Ze keken ook naar andere veelbelovende behandelingen die beschikbaar zijn voor leverproblemen, waaronder therapieën met omega 3-vetzuren, antioxidanten en aminozuren.

Belangrijke rol

Vitamine D-receptoren blijken een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling van leveraandoeningen zoals chronische hepatitis C-infectie, leverfibrose en hepatische neuro-inflammatie.

De vitamine bleek ook invloed te hebben op de ontwikkeling van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).

Eerdere studies hebben al aangetoond dat een tekort aan vitamine D in het lichaam kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Bijwerkingen

Vitamine D helpt bij het voorkomen en behandelen van leveraandoeningen en -kanker omdat het een ontstekingsremmende werking heeft en inwerkt op het immuunsysteem.

Het onderzoeksteam roept gezondheidsexperts op te wijzen op de bijwerkingen van een vitamine D-tekort.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen worden gebruikt om meer vitamine D binnen te krijgen en de effecten van een tekort te verminderen.

Symptomen

De vitamine, die het lichaam ook opneemt bij de blootstelling aan zonlicht, zorgt voor sterke botten en tanden, ondersteunt het immuunsysteem, brein, zenuwstelsel, houdt het insulinegehalte op peil en beïnvloedt de genexpressie bij de ontwikkeling van kanker.

In de winter kan er gemakkelijk een tekort optreden. Symptomen van een vitamine D-tekort zijn vaker ziek worden, vermoeidheid, pijnlijke botten en rug, depressieve stemming en spierpijn.

Lees het hele artikel.