Groen is goed voor gezondheid

natuurEen groene omgeving houdt je langer gezond. Dat is al langer bekend. Maar maakt groen zieken ook sneller beter? Pas als er een antwoord is op die vraag, komt de zorg in actie, denkt Jolanda Maas.

In binnen- en buitenland doen wetenschappers al jaren onderzoek naar de relatie tussen natuur en gezondheid. En keer op keer komen ze tot de conclusie dat een groene en natuurlijke leefomgeving een positieve uitwerking heeft op de gezondheid van mensen. Een gratis 'groen medicijn', dat is goed nieuws in een tijd waarin de zorgkosten almaar stijgen. Toch doet de zorgsector nog niet veel met deze nieuwe inzichten.

Jolanda Maas (32), een van de sprekers vandaag tijdens een debat in De Balie over dit onderwerp, heeft wel een idee hoe dat komt. De sociologe promoveerde in 2009 op een onderzoek naar de effecten van een groene leefomgeving op de gezondheid en het welbevinden van mensen. Conclusie: mensen die in een groene omgeving wonen, voelen zich niet alleen gezonder, ze zijn het feitelijk ook. Ze gaan minder vaak naar de huisarts en hebben minder last van depressie, diabetes en longaandoeningen en herstellen gemakkelijker van stress dan mensen die wonen in een omgeving met weinig groen.

"Het onderzoek dat tot nu toe is gedaan, inclusief dat van mijzelf, gaat vooral over groen in de woonomgeving," zegt Maas. "Het speelt zich dus af op het terrein van de preventie. Al die onderzoeken geven sterke aanwijzingen dat een natuurlijke omgeving ziekte kan voorkomen. Maar naar de vraag of mensen die al ziek zijn, ook sneller herstellen in een natuurlijke omgeving, met uitzicht op een boom bijvoorbeeld in plaats van op een muur, is nog weinig onderzoek gedaan."

Een van de meest geciteerde studies over dit onderwerp is van de Amerikaan Ulrich. "Hij onderzocht in 1983 het herstelproces van mensen die een galblaasoperatie hadden ondergaan. Ulrich kwam tot de conclusie dat zij één dag eerder naar huis konden, als zij in een natuurlijke omgeving van de ingreep herstelden. Maar dat is een van de zeer weinige studies die op dit terrein beschikbaar zijn. Ik denk dat er eerst meer onderzoekscijfers nodig zijn over de vraag wat groen rondom ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen precies doet met patiënten, om de zorgsector echt mee te krijgen.

"Het geld dat het ministerie van volksgezondheid uitgeeft, gaat vooral naar de behandeling en verpleging van - chronisch - zieken. Slechts een klein deel gaat naar preventie. Er zijn wel steeds meer ziekenhuizen en verpleeghuizen die op eigen initiatief investeren in groenvoorzieningen, mede omdat ze verwachten dat dit het welzijn van hun patiënten of bewoners verbetert. Maar ook om met een aantrekkelijke, groene omgeving meer patiënten te trekken. Net als bij huizen geeft een groene omgeving een ziekenhuis of verpleeginrichting een meerwaarde."

Lees het hele artikel.