Bosbessen helpen kanker te bestrijden

Bosbessenextract kan de effectiviteit van bestraling bij baarmoederhalskanker aanzienlijk verbeteren, volgens een publicatie van de Universiteit van Missouri-Columbia in het tijdschrift Pathology and Oncology Research. Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 700 vrouwen – vooral met een leeftijd tussen de 35 en 45 jaar - de diagnose baarmoederhalskanker, dat wil zeggen bijna 4 op de 50.000 vrouwen. Bestraling is de primaire therapie, waarbij hoogenergetische straling wordt gebruikt om kankercellen te vernietigen.

Eerder onderzoek toonde al aan dat resveratrol uit rode druiven prostaatkankercellen gevoeliger kon maken voor bestraling. Bosbessen bevatten naast resveratrol ook flavonoïden, die antioxidatieve, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen hebben. Het onderzoeksteam besloot het effect van bosbessenextract afzonderlijk en in combinatie met bestraling op menselijke baarmoederhalskankercellen te testen, en vergeleek deze met het effect van alleen bestralen.

Alleen toepassing van bosbessenextract leidde al tot een afname van 25 % van cervicale kankercellen, terwijl alleen bestralen het aantal cervicale kankercellen met 20 % verlaagde. Toen het bosbessenextract en de bestralingstherapie werden gecombineerd, daalde het aantal menselijke cervicale kankercellen met maar liefst 70 %. Het bosbessen-extract maakt kankercellen niet alleen gevoeliger voor straling, maar het remt ook de abnormale celgroei die de ontwikkeling van kanker stimuleert.

Lees het hele artikel.