Wetenschap

Meest gekochte groente bevat weinig vitamines

E-mail

Groente is gezond. Dat blijkt nog maar eens uit nieuw onderzoek van University College London. De meest gegeten groentesoorten in Nederland zijn sla, tomaat en komkommer. Maar, wat blijkt, daar zitten nauwelijks vitamines en mineralen in...

Lees meer...
 

'Vitamine E werkt bij Alzheimer'

E-mail

MINNEAPOLIS - Een dagelijkse dosis vitamine E zou kunnen helpen om de achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer en de hoeveelheid zorg die deze patiënten nodig hebben te verminderen.

Dat suggereert een Amerikaanse studie, gepubliceerd in JAMA.

Lees meer...
 

'Vaker vroeggeboorte bij blootstelling aan ftalaten'

E-mail

Vrouwen hebben meer kans op een vroeggeboorte als ze veel zijn blootgesteld aan ftalaten, chemische stoffen die onder andere in parfum te vinden zijn.

Ook worden ftalaten gebruikt in verzorgingsproducten als deodorant en bodylotions, en zijn ze te vinden in voedingsmiddelen, lijm, douchegordijnen en sommige medicijnen.

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan School of Public Health onderzochten samen met het Brigham Women’s Hospital tussen 2006 en 2008 in totaal 482 zwangere vrouwen.

Op drie momenten in de zwangerschap werd via de urine gemeten hoeveel de vrouwen waren blootgesteld aan ftalaten.

Lees meer...
 

Frisdrank en suiker hebben mogelijk negatief effect op nieren

E-mail

Twee nieuwe studies tonen mogelijk negatieve effecten aan die suikers en frisdrank kunnen hebben op de nieren.

De resultaten van de studies werden dit weekend bekendgemaakt op de ASN Kidney Week, een groot congres over nieren en niergerelateerde zaken in de Verenigde Staten.

Uit een van de twee gepresenteerde studies blijkt dat het drinken van ten minste twee glazen frisdrank per dag kan leiden tot proteïnurie, ofwel verhoogde uitscheiding van eiwitten in de urine, een kenmerk van nierfalen.

Lees meer...
 

Vitamine C verlaagt de schadelijke effecten van luchtverontreiniging

E-mail

Vitamine C is een van de meest belangrijke antioxidanten op aarde, en het is bekend dat het weefselgroei kan bevorderen en weefsel kan repareren. Vitamine C kan ons ook wapenen tegen de negatieve effecten van luchtverontreinigende stoffen zoals uitlaatgassen van auto's en elektriciteitscentrales - echter, hebben Britse onderzoekers van het Imperial College in Londen een andere goede reden gevonden om meer sinaasappelen en citroenen te eten.

De onderzoekers bestudeerden 209 patiënten in Londen tussen de jaren 2008 en 2009 aan om het verband tussen oxidatieve stress en grove deeltjes (luchtvervuiling hoofdzakelijk geproduceerd door verbranding van fossiele brandstoffen) te bepalen. De meeste patiënten waren tussen de leeftijden van 54 en 74, en alle van hen werden in het ziekenhuis behandeld als gevolg van astma of COPD (chronische obstructieve longziekte).

Lees meer...
 

Verband vitamine K en vaatziekten onderzocht

E-mail

Een hoge vitamine K-inname leidt tot een daling van de hoeveelheid inactief matrix-Gla (MGP) in het bloed. De concentratie van inactief MGP kan dus gebruikt worden als bio-marker voor vitamine K-inname.

Dit concludeert promovenda Gerdien Dalmeijer. Een hoge inname van vitamine K gaat samen met een lager risico op atherosclerose en hart- en vaatziekten. Dalmeijer onderzocht of de activatie van het eiwit matrix-Gla (MGP) daarin een rol speelt.

Onderzoek

Dalmeijers hypothese was dat een lage vitamine K inname er voor zorgt dat er minder MGP wordt geactiveerd en dat hierdoor meer aderverkalking optreedt, wat vervolgens kan leiden tot  hart- en vaatziekten.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL