Wetenschap

Immuunsysteem van baby’s is sterker dan gedacht

E-mail

Het immuunsysteem van nieuwgeboren is anders, maar niet minder goed dan dat van volwassenen.

Dat schrijven Engelse wetenschappers van het King’s College London deze week in Nature Medicine.

Tot dusver dachten wetenschappers dat het immuunsysteem van baby’s minder sterk was dan dat van volwassen. De reden daarvoor zou zijn dat een te heftige immuunrespons schade aan kon brengen aan de ontwikkeling van het kind.

De Engelse wetenschappers wilden dit echter niet geloven en doken nogmaals in het immuunsysteem van nieuwgeborenen. Ze keken specifiek naar T-cellen, die het immuunsysteem gebruiken om cellen geïnfecteerd met virussen of bacteriën aan te pakken. Het waren juist die cellen waarvan wetenschappers dachten dat ze bij baby’s onderdrukt zijn.

Lees meer...
 

'Gebakken of gegrilde vis goed voor hersenen'

E-mail

Een keer per week gebakken of gegrilde vis eten is goed voor de hersenen, aldus onderzoekers van de University of Pittsburgh School of Medicine. Dit is onafhankelijk van de hoeveelheid omega-3-vetzuren in de vis.

Verschillende onderzoeken hebben al laten zien dat leefstijlveranderingen zoals meer bewegen, stoppen met roken en afvallen bij overgewicht kunnen leiden tot minder geheugenproblemen. Ook omega-3-vetzuren uit vis, zaden en noten zijn al meerdere malen in verband gebracht met een betere mentale gezondheid.

Lees meer...
 

'Hardlopen verlengt levensduur met drie jaar'

E-mail

Hardlopers leven gemiddeld drie jaar langer dan mensen die niet rennen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Iowa State University.

'Hardlopen verlengt levensduur met drie jaar'

Het beste nieuws volgens de onderzoekers is dat het al voldoende is om een paar minuten per dag langzaam te rennen.

"Mensen hoeven dus helemaal niet zo veel te rennen voor de gezondheidsvoordelen", aldus onderzoeker Duck-chul Lee. "Ik hoop dat dit onderzoek mensen kan motiveren om te beginnen met hardlopen en het rennen ook vol te houden."

Het is niet duidelijk of de langere levensduur ook daadwerkelijk wordt veroorzaakt door het hardlopen. De onderzoekers konden alleen een sterk verband aantonen, maar mogelijk zijn er andere redenen waarom de hardlopers langer leven. Mogelijk kiezen gezonde mensen er vaker voor om te rennen. De onderzoekers hebben wel geprobeerd om voor dit soort factoren te controleren.

Lees meer...
 

Meest gekochte groente bevat weinig vitamines

E-mail

Groente is gezond. Dat blijkt nog maar eens uit nieuw onderzoek van University College London. De meest gegeten groentesoorten in Nederland zijn sla, tomaat en komkommer. Maar, wat blijkt, daar zitten nauwelijks vitamines en mineralen in...

Lees meer...
 

'Vitamine E werkt bij Alzheimer'

E-mail

MINNEAPOLIS - Een dagelijkse dosis vitamine E zou kunnen helpen om de achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer en de hoeveelheid zorg die deze patiënten nodig hebben te verminderen.

Dat suggereert een Amerikaanse studie, gepubliceerd in JAMA.

Lees meer...
 

'Vaker vroeggeboorte bij blootstelling aan ftalaten'

E-mail

Vrouwen hebben meer kans op een vroeggeboorte als ze veel zijn blootgesteld aan ftalaten, chemische stoffen die onder andere in parfum te vinden zijn.

Ook worden ftalaten gebruikt in verzorgingsproducten als deodorant en bodylotions, en zijn ze te vinden in voedingsmiddelen, lijm, douchegordijnen en sommige medicijnen.

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan School of Public Health onderzochten samen met het Brigham Women’s Hospital tussen 2006 en 2008 in totaal 482 zwangere vrouwen.

Op drie momenten in de zwangerschap werd via de urine gemeten hoeveel de vrouwen waren blootgesteld aan ftalaten.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL