Vitamine D remt kanker

Vitamine D remt een eiwit dat is betrokken bij de ontwikkeling, deling en groei van kankercellen, zo blijkt uit onderzoek met menselijke kankercellen waarvan de resultaten eind vorige maand werden gepubliceerd in het wetenschappelijke onlinetijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

De onderzoekers, verbonden aan de McGill University in Montreal, geven daarmee een verklaring voor de uitkomsten van andere studies waaruit blijkt dat mensen met goede vitamine D-niveaus een lager risico hebben op allerlei soorten tumoren, zoals leukemie, darm- en alvleesklierkanker.

Uit het onderzoek blijkt dat de actieve vorm van vitamine D de productie en de werking tegengaat van het eiwit cMYC. Dit eiwit stimuleert de celdeling en is verhoogd actief bij meer dan de helft van alle soorten kanker.

De onderzoekers ontdekten nog meer. Vitamine D stimuleert sterk de productie van een natuurlijke tegenhanger van cMYC, genaamd MXD1, waardoor cMYC niet goed meer functioneert.

Hoofdonderzoeker John White: „Vitamine D zet dus een rem op de activiteiten van cMYC, waardoor hij de ontwikkeling van cellen in een voorstadium van kanker naar echte tumorcellen kan remmen. We hopen dat ons onderzoek mensen ertoe aanmoedigt te zorgen voor een goede vitamine D-inname. En dat het leidt tot grote goed opgezette studies om de antikankerwerking van vitamine D verder te onderbouwen.”

Het onderzoek werd gefinancierd door de Canadese Institutes of Health Research en The National Cancer Institute.

Bron.