Vitamine C verlaagt mogelijk risico op mondholtekanker

Een hoge inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker.

Dit blijkt uit nieuwe bevindingen in een langlopend Nederlands onderzoek. Voor het onderzoek worden gegevens geanalyseerd uit de Nederlandse Cohort Studie (NLCS). Deze studie bevat gegevens over ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar die sinds 1986 worden gevolgd.

Eerder dit jaar bleek al uit het onderzoek dat groente en fruit een belangrijke rol kunnen spelen in de bescherming tegen risico op mondholtekanker.

Nu kunnen de onderzoekers concluderen dat een hogere inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker. Het betreft vitamines uit voeding, niet uit supplementen.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, dat het onderzoek financiert, benadrukt het belang van de vitamines uit voeding. "Mensen denken al gauw dat ze met het innemen van supplementen voldoen aan het binnenkrijgen van deze vitamines, maar het gaat echt om het eten van groete en fruit. Dat verschil is duidelijk voortgekomen uit het nieuwe onderzoek", vertelt het kankerpreventiefonds aan NU.nl.

Lees het hele artikel.