Omega-3 lijkt psychose te voorkomen

Omega-3-vetzuren lijken de kans op het ontstaan van schizofrenie en andere psychotische stoornissen te voorkomen.

Dit blijkt uit een onderzoekvan de University of Melbourne in Nature Communications onder jongeren die een sterk verhoogd risico hadden. Het voorkomende effect blijft nog tot lang na gebruik.

Bijna tien jaar geleden liet Paul Amminger samen met collega's zien dat omega-3-vetzuren een eerste psychose bij mensen die een verhoogd risico liepen een jaar uitstelde. Voor het onderzoek slikten zij gedurende 12 weken een omega-3-supplement.

Uit vervolgonderzoek blijkt nu dat zeven jaar later het effect nog steeds zichtbaar is. Uit de omega-3-groep ontwikkelde slechts 10 procent in die periode een psychose. In de controlegroep was dit 40 procent. Het betreft echter wel een kleine studie met 81 deelnemers.

Reproduceren

"We laten zien dat omega-3-vetzuren het risico op verergering van een psychotische aandoening beduidend verminderd", aldus Amminger. Toch raadt de onderzoeker een verhoogde inname van omega-3-vetzuren nog voor risicogroepen nog niet direct aan. "Nieuw onderzoek moet de resultaten eerst reproduceren, daar wordt aan gewerkt."

Lees het hele artikel.