Gif op groente en fruit valt wel mee? De VN luidt de noodklok!

Hoeveel tegenstrijdige berichten er ook zijn over het wel of niet gezonder zijn van biologisch voedsel, ondertussen luidt de Verenigde Naties (VN) al een jaar de noodklok. Volgens een door hen gepubliceerd rapport vormen de hoge concentratie pesticiden op groente en fruit een serieuze bedreiging voor onze gezondheid. En dat komt niet alleen omdat je geen bio eet, ook via water, lucht en direct contact krijg je de gifstoffen binnen.

De VN is een neutraal en internationaal beleidsorgaan dat nadenkt over hoe wij met de aarde moeten omgaan.

VN: wereldwijde transitie landbouw nodig

Volgens de VN krijgt vrijwel iedereen via voedsel, water, lucht of direct contact de toxische stoffen binnen met afwijkingen, ziektes en zelfs de dood als gevolg. De VN pleit dan ook voor een wereldwijde transitie naar biologische landbouw. Waarom niemand dit bericht verspreid? Ronald van Marlen, bestuurslid Stichting EKO keurmerk en Bio Nederland vertelt op de site van Geen BTW op Bio dat het de agressieve lobby van de pesticiden industrie is die dit voorkomt.

Gouden bergen voor arme boeren

Misschien denk je dat het voor jou zo’n vaart niet meer zal lopen. Maar in derdewereld landen beloven de grote gifconcerns nog altijd gouden bergen aan de arme boeren. Vervolgens komt het gif in de lucht, in het (drink)water en op het voedsel terecht. Bovendien raken de gronden enorm vervuilt en onvruchtbaar. Insecten, zoals bijen verdwijnen. Over enkele jaren groeit (en leeft?) daar helemaal niets meer. Bij ons wordt voedsel gecontroleerd. En misschien dat er op één appel geen overtredingen van pesticiden te bespeuren zijn. Maar als je vervolgens nog 250 gram groenten en ander fruit eet, hoe weet je dan of je de maximale dosis niet hebt overgeschreden?

Lees het hele artikel.