‘Farmaceuten bedenken constant nieuwe aandoeningen’

In onze no-risk society worden geen afwijkingen van de norm en van onze verwachtingen geaccepteerd. Het mag ons alleen maar goed gaan. Als dat onverhoopt niet het geval is, betreft het vast een aandoening die wel met een pilletje te verhelpen is.
Mijn dochter Isa, 13 jaar, heeft het DNK-syndroom. Mijn vrouw en ik zijn opgelucht dat de diagnose eindelijk is vastgesteld. U vraagt zich wellicht af: DNK-syndroom? ADHD, PDD-NOS (autisme), burn-out; die ziekten zijn inmiddels in hoge mate bekend. Maar DNK-syndroom? Ik schets enkele symptomen bij mijn dochter: ze staart ons soms met grote ogen aan, ze is snel afgeleid, ze is de hele dag met haar uiterlijk bezig, ze kan niet lang met ons aan tafel zitten, ze 'bekt' steeds vaker terug, ze zit uren voor de tv of laptop en ze wil steeds later naar bed. Wordt het u nu duidelijk? DNK staat voor DoodNormaal Kind.

'Ziek'
Een doodnormaal kind lijkt in onze huidige samenleving een uitzondering te worden. De medicalisering neemt steeds grotere vormen aan. Gezond zijn is niet normaal, ziek zijn wel. De nieuwe editie van het Handboek voor de psychiatrie (DSM-5) is daarvan een treffend voorbeeld. Europese psychologen spraken in de Volkskrant van vorige week zaterdag terecht de vrees uit dat normaal gedrag steeds vaker het label 'ziek' zal krijgen zodra in 2013 de nieuwe editie wordt uitgegeven door de American Psychiatric Association.

De medicalisering van de samenleving is een trend die niet meer te keren lijkt. Op het schoolplein is het normaal als je aan een andere ouder vraagt: 'En wat voor psychische aandoening heeft jouw kind? Krijgt hij daar ook een rugzakje voor?' Eén op de vier westerse mensen heeft inmiddels een psychische aandoening. Het gebruik van antidepressiva is gigantisch toegenomen. Zijn we met z'n allen echt zo veel depressiever geworden? De diagnose van ADHD bij kinderen wordt wereldwijd veel vaker gesteld dan vroeger. Is het niet ook een modeterm geworden voor vooral jongetjes die gewoon druk of ondeugend zijn?

Niemand is gezond
In Van Dale wordt medicalisering gedefinieerd als: 'Overmatige bemoeienis van de geneeskunde met het menselijk leven.' Vroeger was er maar een beperkt lijstje van bekende ziekten. Tegenwoordig luidt de sterk verruimde definitie van gezondheid: 'Een totale toestand van lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden.' Uitgaande van deze definitie is waarschijnlijk niemand van ons volledig gezond. Het begrip 'depressie' is sterk aan inflatie onderhevig. Een dagje somber, en we noemen ons al 'depri' - maar even een pilletje slikken dan.

Lees het hele artikel (Volkskrant).