Europa waarschuwt voor chemische stoffen in dagelijkse producten

E-mail

chemicalienHet Europese Milieuagentschap trekt aan de bel over hormoon verstorende chemische stoffen die alomtegenwoordig zijn in dagelijkse producten, maar kunnen leiden tot kanker, diabetes en onvruchtbaarheid. Milieuorganisaties, artsen en consumentenverenigingen waarschuwen al jaren voor de schadelijkheid van de stoffen.
 
Ftalaten, bisphenol-A en parabenen: het zijn allemaal voorbeelden van zogenaamde endocriene disruptoren, chemicaliën die het hormoonstelsel verstoren. Toch zijn ze werkelijk alomtegenwoordig in onze dagelijkse producten zoals voedsel, cosmetica, speelgoed en zelfs babyproducten.

Waarschuwingen
Bezorgde artsen, wetenschappers en milieuverenigingen waarschuwen al jaren dat onze voortdurende blootstelling aan die cocktail van chemicaliën verantwoordelijk is voor het toenemende aantal kankers, de dalende zaadkwaliteit bij mannen, diabetes en zwaarlijvigheid. Ze toonden aan dat zelfs ongeboren baby's al blootgesteld worden aan de stoffen.

Nu waarschuwt ook de Europese milieuwaakhond EEA voor de effecten van de chemicaliën. "Het wetenschappelijke onderzoek dat in de laatste decennia gebeurd is, toont aan dat hormoonverstoring een echt probleem is, met ernstige effecten voor het milieu en mogelijk ook de mens", stelt Jacqueline McGlade, hoofd van het Europese Milieuagentschap (EEA) in een persbericht.

"Het zou van voorzichtigheid getuigen om een terughoudende aanpak te hanteren voor veel van deze stoffen, tot hun effecten beter bekend zijn."

Lees het hele artikel.

Het originele rapport is hier te vinden.