Deze 10 vitamines en mineralen geven je weer energie

Heb je je wel eens fitter gevoeld of ben je vaak moe? Daar hebben meer mensen last van in de winter. Onderstaande 10 vitamines en mineralen helpen je er zo weer bovenop.

1. Vitamine A

Vitamine A is goed voor het immuunsysteem en voor je huid, haar en tandvlees. De vitamine vind je vooral terug in dierlijke producten, waaronder zuivel, vis en eidooier. Oranje groenten en fruit bevatten vaak betacaroteen en zorgen voor een betere opname van vitamine A.

2. Vitamine B12

Deze vitamine zorgt ervoor dat koolhydraten worden omgezet in energie. Daarnaast is de vitamine goed voor de spijsvertering. Hij zit met name in dierlijke voedingsmiddelen, zoals melk, melkproducten, vlees en vleeswaren en eieren.

3. Vitamine B6

B6 draagt bij aan mentale scherpte en is goed voor het zenuwstelsel. Ook B6 vind je terug in vlees, vooral kip en lever, vis en eieren.

4. Foliumzuur

Foliumzuur stimuleert de vorming van maagzuur en is belangrijk voor een goede leverwerking. De B-vitamine zit in tal van groene groenten, zoals bonen, spinazie, avocado en groene bladgroenten, maar ook in spruitjes, broccoli, kool, asperges en fruit.

5. Vitamine C

Misschien wel de belangrijkste van allemaal. Vitamine C zorgt voor de afvoer van stoffen die het lichaam niet meer nodig heeft. Een tekort zou ook kunnen leiden tot depressieve gevoelens. Vitamine C zit in overvloed in sinaasappels, maar ook in boerenkool, paprika’s, kiwi’s en tomaten.

6. Vitamine D

De vitamine die je opneemt door je huid bloot te stellen aan de zon, zorgt voor een goede calciumopname. Een kwartier zonlicht per dag is genoeg. Lukt dat niet, haal dan de vitamine uit vis of zuivel.

Lees het hele artikel.