In de pers

'Hersenen beschermen door hart te trainen'

E-mail

'Hersenen beschermen door hart te trainen'

Het verbeteren van je cardiovasculaire uithoudingsvermogen door middel van beweging beschermt mogelijk ook tegen cognitieve beperkingen met het ouder worden.

Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd aan de University of Montreal.

"Met de leeftijd verstijven de bloedvaten", legt onderzoeker Claudine Gauthier uit.

"Deze verharding begint waarschijnlijk in de aorta, maar bereikt uiteindelijk ook de hersenen. En de verharding draagt mogelijk bij aan de cognitieve veranderingen die op hetzelfde moment ontstaan."

Lees meer...
 

MOGELIJKE VERBAND TEKORT VITAMINE D EN ALZHEIMER

E-mail

Senioren met een tekort aan vitamine D hebben mogelijk een groter risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Exeter (GB).

De wetenschappers onderzochten 6 jaar lang 1700 gezonde 65-plussers. Gedurende de onderzoeksperiode gingen 171 deelnemers dementeren. Daarvan kregen er 102 de ziekte van Alzheimer. 

Lees meer...
 

Mars- en Bountydrankjes teruggeroepen

E-mail

Het chocoladebedrijf achter Mars roept een aantal Mars- Snickers- Milky Way- en Bountydrankjes terug.

Mars- en Bountydrankjes teruggeroepen

De drankjes met de smaak van de bekende repen bevatten mogelijk een bacterie genaamd bacillus subtilis, meldt de organisatie zondag.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn in het Verenigd Koninkrijk al zo'n zestig mensen er ziek van geworden.

Lees meer...
 

'Zuur in frisdrank slecht voor tanden'

E-mail

De hoeveelheid zuur in frisdrank, vruchtensap en sportdrankjes vormt een bedreiging voor de tanden van kinderen..

Dat stellen Australische onderzoekers in het Journal of Dentistry.

"Ons onderzoek laat zien dat permanente schade aan het tandglazuur al ontstaat binnen de eerste dertig seconde dat het in contact komt met zuur", vertelt onderzoeker Sarbin Ranjitkar van de University of Adelaide.

"Dit is een belangrijk gegeven en het suggereert dat je zure dranken dus het beste kunt vermijden. Het poetsen van de tanden dertig minuten na de consumptie is dus niet genoeg bij hele zure drankjes. De schade is dan al ontstaan."

Lees meer...
 

Zuiveringsinstallaties dragen bij aan ontstaan antibioticaresistentie

E-mail

Antibioticaresistentiegenen verspreiden zich tijdens waterzuiveringsproces.

Zuiveringsinstallaties dragen bij aan ontstaan antibioticaresistentie

Dat schrijven Engelse wetenschappers van de universiteit van Warwick deze week in de Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

De onderzoekers maten het voorkomen van resistente bacteriën in water voordat het de zuiveringsinstallatie in ging en nadat het gezuiverd was. Ze keken specifiek naar E.coli-bacterien die resistent waren tegen zogenaamde derde generatie cephalosporines.

Dat is een belangrijke klasse antibiotica die werken tegen verschillende bacteriën en die ingezet wordt om onder andere bloedvergiftiging en hersenontstekingen te behandelen.

Het bleek dat het water dat gezuiverd was zeven keer zo veel resistente E.coli’s bevat als water voordat het het zuiveringsproces in ging. 

Lees meer...
 

Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen verviervoudigd

E-mail

De wereld wordt steeds gekker: Steeds vaker krijgen kinderen en jongeren met ADHD het geneesmiddel Ritalin voorgeschreven. Volgens de Gezondheidsraad is het gebruik van het middel de afgelopen jaren verviervoudigd en dat baart de raad zorgen.

In 2013 gebruikte bijna 4,5 procent van de Nederlandse 4- tot en met 18-jarigen methylfenidaat, de werkzame stof in Ritalin. Ook kwamen in 2011 ongeveer tweemaal zoveel kinderen met ADHD-achtige problemen bij de huisarts als in 2002.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL