In de pers

uitzending over Etiketkinderen

E-mail

ADHD, ADD, PDD-NOS, steeds meer kinderen worden met een psychische stoornis gediagnosticeerd.

Onderstaand vind u een link naar een uitzending van een programma over het stijgend aantal kinderen dat een etiket van een psychische stoornis krijgt met daarbij een interessante analyse over waar dat door zou kunnen komen.

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1337700

 

 

 

Farmaceutische industrie heeft helft dokters in de tang

E-mail

moneyFarmaceutische bedrijven hebben invloed op het voorschrijfgedrag van huisartsen. Het belang van die bedrijven (verkoop geneesmiddelen) kan echter strijdig zijn met het maatschappelijk belang (betaalbare en veilige geneesmiddelen). Huisartsen moeten hierop veel alerter zijn, zo betoogt vakblad Huisarts en Wetenschap deze maand. Zo is het beter geen artsenbezoekers te ontvangen. Niemand is immuun voor beïnvloeding, het proces verloopt sluipend.

De helft van de huisartsen en een onbekend deel van de praktijkondersteuners in Nederland ontvangt artsenbezoekers. Daarnaast volgt een groot deel van hen gesponsorde nascholing en nemen zij relatiegeschenken aan. Sommigen ontvangen via farmaceutische bedrijven gratis ondersteuning. Dokters en praktijkondersteuners denken dat alleen anderen daardoor worden beïnvloed, en zijzelf niet, maar beïnvloeding verloopt onbewust en is niet te voorkomen, zo blijkt uit een kritisch artikel in H&W 4.

Lees meer...
 

Mogelijk 5 miljoen Nederlanders verhoogd risico op vitamine D tekort.

E-mail

Naar schatting hebben ruim 5 miljoen mensen in Nederland een verhoogd risico op een vitamine D tekort, waaronder 90% van de bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen.2 De Gezondheidsraad heeft de grote impact op de volksgezondheid van dit relatief onbekende probleem erkend. In een recent rapport benadrukt zij dat grote bevolkingsgroepen onvoldoende vitamine D binnenkrijgen door zonlicht en voeding. Het advies luidt: hoog gedoseerde suppletie is noodzakelijk .2 In Nederland is de zon in de maanden september tot en met maart te zwak voor voldoende aanmaak van vitamine D. Met name aan het einde van een winter wordt relatief vaak een vitamine D tekort geconstateerd. Dit tekort aan zonlicht kan onvoldoende gecompenseerd worden met voeding, suppletie is noodzakelijk. Voldoende vitamine D is van belang om botontkalking (osteoporose) te voorkomen. De actieve vorm van vitamine D is geen vitamine, maar een hormoon. Dat te weinig vitamine D daardoor ook kan leiden tot spierzwakte, afname van mobiliteit en zelfs in verband wordt gebracht met een verstoord afweersysteem weten nog maar weinig Nederlanders (respectievelijk 21%, 14% en 11%).

Lees meer...
 

Gezonde specerij: kurkuma

E-mail

kurkumaKurkuma wordt ook wel geelwortel of koenjit genoemd. Het poeder wordt gemaakt van de wortel van de plant en is onmisbaar in de Indische keuken. De Indiërs zijn al vele duizenden jaren overtuigd van de gezonde werking van deze specerij.

Kurkuma is onder andere het hoofdingrediënt van kerriepoeder. Dus mocht je hiervan, dan zal deze vrolijk geel gekleurde poeder je ook vast bevallen.

De specerij zou alzheimer kunnen voorkomen. Dit omdat het zware metalen in het lichaam kan binden maar voornamelijk vanwege de stimulerende werking op de groei van zenuwen. Klinkt allemaal heel ingewikkeld maar mensen komen dagelijks met zware metalen in aanraking, door bijvoorbeeld verf, sigarettenrook, maar ook door bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen.

Lees meer...
 

De bijbel van de psychiatrie

E-mail

Labyrint: De bijbel van de psychiatrie
Uitzending: Zondag 7 april, 19.50 uur Nederland 2

In mei verschijnt de herziene versie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, ofwel de DSM 5, de bijbel van de psychiatrie. De Amerikaanse psychiater Allen Frances vreest valse epidemieen van nieuwe stoornissen omdat de farmaceutische industrie ermee aan de haal zal gaan.

Dit gebeurde volgens Allen ook na de vierde editie, waarvan hij de totstandkoming leidde. Nu heeft hij spijt. Met zijn nieuwste boek Terug naar normaal wil hij mensen waarschuwen voor de gevolgen van nieuwe labels. Naar eigen zeggen voert Frances een ware `burgeroorlog' om de ziel van de psychiatrie te redden. Een volgens hem grotendeels verloren strijd tegen de inflatie van psychische diagnoses en medicalisering van normaal gedrag.

De Nederlandse psychiater Jim van Os vindt dat de DSM zou moeten verdwijnen. Met alle types en subtypes verdwaalt de psychiatrie in een woud van diagnoses. Hij zou het liefst alle hokjes afschaffen, die doen de patient geen recht. Van Os maakte deel uit van een select gezelschap van psychiaters en psychologen dat de DSM 5 samenstelde. Hier pleitte hij, zonder resultaat, voor een compleet nieuw systeem waarbij wordt gescoord op dimensies van symptomen.

 

'Energiedrank slecht voor het hart'

E-mail

energieEnergiedranken kunnen een hoge bloeddruk en mogelijk hartproblemen veroorzaken. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van zeven eerder gepubliceerde studies om te bestuderen wat de invloed is van het drinken van energiedranken op de gezondheid van het hart.

Ze keken onder meer naar welk effect het drinken van drie blikjes energiedrank had op het ritme van het hart van 93 gezonde mensen in de leeftijd van 18 tot 45 jaar.

Ze ontdekten dat de zogenaamde QT-interval, een segment van het ritme van het hart, langer duurde voor degenen die de energiedranken hadden gedronken dan bij mensen die dat niet hadden gedaan.   

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL