In de pers

Zuiveringsinstallaties dragen bij aan ontstaan antibioticaresistentie

E-mail

Antibioticaresistentiegenen verspreiden zich tijdens waterzuiveringsproces.

Zuiveringsinstallaties dragen bij aan ontstaan antibioticaresistentie

Dat schrijven Engelse wetenschappers van de universiteit van Warwick deze week in de Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

De onderzoekers maten het voorkomen van resistente bacteriën in water voordat het de zuiveringsinstallatie in ging en nadat het gezuiverd was. Ze keken specifiek naar E.coli-bacterien die resistent waren tegen zogenaamde derde generatie cephalosporines.

Dat is een belangrijke klasse antibiotica die werken tegen verschillende bacteriën en die ingezet wordt om onder andere bloedvergiftiging en hersenontstekingen te behandelen.

Het bleek dat het water dat gezuiverd was zeven keer zo veel resistente E.coli’s bevat als water voordat het het zuiveringsproces in ging. 

Lees meer...
 

Gebruik Ritalin bij ADHD-kinderen verviervoudigd

E-mail

De wereld wordt steeds gekker: Steeds vaker krijgen kinderen en jongeren met ADHD het geneesmiddel Ritalin voorgeschreven. Volgens de Gezondheidsraad is het gebruik van het middel de afgelopen jaren verviervoudigd en dat baart de raad zorgen.

In 2013 gebruikte bijna 4,5 procent van de Nederlandse 4- tot en met 18-jarigen methylfenidaat, de werkzame stof in Ritalin. Ook kwamen in 2011 ongeveer tweemaal zoveel kinderen met ADHD-achtige problemen bij de huisarts als in 2002.

Lees meer...
 

Aantal chronisch zieken in Nederland stijgt sterk

E-mail

Het aantal chronisch zieken zal de komende jaren behoorlijk stijgen.

Dat staat in de Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) die dinsdag wordt gepresenteerd.

"Het RIVM voorziet een stijging van 5,3 miljoen in 2011 naar 7 miljoen in 2030. Daarbij zal ook het aantal mensen met twee of meer aandoeningen toenemen. Vooral door de vergrijzing steeg het aantal mensen met een ziekte het afgelopen decennium en die stijging zet door."

Betere behandeling en 'vroegopsporing van ziekten' zorgen er ook voor dat mensen langer leven met hun ziekte.

Lees meer...
 

Nederlanders leven steeds langer zonder lichamelijke beperkingen

E-mail

Nederlanders zullen tot op steeds hogere leeftijd vrij zijn van beperkingen op het gebied van horen, zien en bewegen. Ook blijven ze zich langer gezond voelen.

Nederlanders leven steeds langer zonder lichamelijke beperkingen

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Lees meer...
 

Opsluiten psychiatrie: 60 extreme gevallen

E-mail

Langdurige opsluitingen in de psychiatrie zijn een hardnekkig probleem. In 2012 zaten 60 patiënten langer dan drie maanden, meer dan de helft van de tijd, in eenzame opsluiting.

Bekijk de video hier.

 

Oranje vitamines scoren!

E-mail

Nog een paar uurtjes en dan begint het WK ook voor Oranje. En de voetbalkoorts loopt maar op! Inmiddels zijn de oranje gekleurde groenten op de markt niet aan te slepen. Nederland kleurt oranje, ook op tafel. Wist u dat vitamines ook dol zijn op oranje en dat je dus heel gezond oranje kunt? Hieronder een leuke Top 5, geef ook de eettafel de mooiste kleur tijdens de WK-wedstrijden.

Worteltjes zijn niet alleen goed voor de ogen, maar verlagen ook het risico op hart- en vaatziekten, zo blijkt uit onderzoek. In wortels zit bèta-caroteen dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Het zorgt, net als vitamine A, voor een goede weerstand en is erg belangrijk voor het gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en haar en voor de groei. Rauwe worteltjes zijn lekker en nog een gezonde oranje snack ook!

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL