In de pers

WHO halveert aanbevolen hoeveelheid suiker

E-mail

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat de maximaal aanbevolen hoeveelheid suiker halveren. Een volwassene zou niet meer dan 25 gram suiker, zo'n zes theelepels per dag, moeten gebruiken.

Suiker maakt dik en is slecht voor het gebit. Tot nu toe adviseerde de WHO dat maximaal 10 procent van de ingenomen calorieën uit suikers bestonden, in de nieuwe richtlijn is dat 5 procent.

Onder die 25 gram suiker die een volwassene nog maximaal op een dag zou mogen, vallen ook suikers die van nature voorkomen in vruchtensappen. Die in vers fruit vallen er niet onder.

Lees meer...
 

Universiteiten zoeken juiste aanpak fraude in wetenschap

E-mail
Universiteiten zoeken juiste aanpak fraude in wetenschap
Nederlandse universiteiten zijn zoekende naar de juiste bestrijding van wetenschapsfraude. Voor de behandeling van zelfplagiaat en anonieme klachten moet nog een eenduidige weg worden gekozen.
Dat stelt Hans Clevers, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), in gesprek met NU.nl.
"Bij plagiaat is het duidelijk, dat is fout. Het is van alle vormen van fraude ook de domste: je hebt er niet zoveel aan en je komt er heel gemakkelijk achter." Als voorbeeld noemt Clevers de profielwerkstukken op de middelbare school. "Met één druk op de knop weet je waarvan het is gekopieerd."
Lees meer...
 

'Biologische groente vrijwel nooit bespoten'

E-mail

Liefhebbers van biologische groenten hoeven zich vermoedelijk geen zorgen te maken dat hun aankopen toch zijn bespoten.

Biologisch groente en fruit dat in Nederland over toonbank gaat, bevat vrijwel nooit resten van pesticiden. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Lees meer...
 

'Vitamine C verlaagt risico op hersenbloeding'

E-mail

Voeding eten die rijk is aan vitamine C, zou het risico op een hersenbloeding kunnen verlagen. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepresenteerd is tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology.

Aan het onderzoek deden 65 mensen mee die een hersenbloeding hadden gehad. Daarbij scheurt er een bloedvat in het hoofd, waardoor er bloed in het hersenweefsel stroomt.

Zij werden vergeleken met 65 gezonde proefpersonen. Bij alle deelnemers werd het vitamine C-gehalte in het bloed gemeten.

Lees meer...
 

Bevolkingsonderzoek naar risico's landbouwgif

E-mail

Mensen die in de buurt van bollenvelden, fruitboomgaarden en andere landbouwgronden wonen, kunnen volgend jaar een oproep voor een bevolkingsonderzoek tegemoetzien.

Het kabinet wil erachter komen of zij mogelijk gezondheidsrisico's lopen door de chemische middelen die in die gebieden worden gebruikt om de gewassen te beschermen.

Het onderzoek, dat naar verwachting enkele miljoenen euro's kost, wordt in 2015 en 2016 verricht. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd.

Lees meer...
 

'Vitaminen effectief bij bestrijden ADHD-symptomen'

E-mail

Nieuw onderzoek suggereert dat vitaminen en mineralen gebruikt kunnen worden voor het behandelen van ADHD. Volwassenen met ADHD kregen gedurende acht weken vitamine- en mineraalsupplementen toegediend en ondervonden een 'matige' verbetering van 'ADHD-symptomen'. Zij hadden een beter concentratievermogen en minder last van hyperactiviteit. De resultaten komen van een kleinschalig onderzoek, dus verder research is nodig.

Symptomen van ADHD zijn onder andere een korte aandachtsspanne, concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. ADHD wordt behandeld met medicatie, zoals stoffen die het centraal zenuwstelsel stimuleren, die een effect hebben op het brein en die de symptomen verlichten. Psychologen in Nieuw-Zeeland zeggen dat bepaalde nutriënten zoals vitamine D, ijzer en calcium de werking van onze hersenen zouden kunnen verbeteren. 

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL