In de pers

'Vitaminen effectief bij bestrijden ADHD-symptomen'

E-mail

Nieuw onderzoek suggereert dat vitaminen en mineralen gebruikt kunnen worden voor het behandelen van ADHD. Volwassenen met ADHD kregen gedurende acht weken vitamine- en mineraalsupplementen toegediend en ondervonden een 'matige' verbetering van 'ADHD-symptomen'. Zij hadden een beter concentratievermogen en minder last van hyperactiviteit. De resultaten komen van een kleinschalig onderzoek, dus verder research is nodig.

Symptomen van ADHD zijn onder andere een korte aandachtsspanne, concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. ADHD wordt behandeld met medicatie, zoals stoffen die het centraal zenuwstelsel stimuleren, die een effect hebben op het brein en die de symptomen verlichten. Psychologen in Nieuw-Zeeland zeggen dat bepaalde nutriënten zoals vitamine D, ijzer en calcium de werking van onze hersenen zouden kunnen verbeteren. 

Lees meer...
 

'Hartpatiënten in gevaar door omstreden richtlijn'

E-mail

Hartpatiënten in Europa zijn in gevaar gebracht doordat artsen hen in de weken rond de operatie onterecht bètablokkers gaven. De artsen volgden een richtlijn die steunt op frauduleus onderzoek van de Nederlandse internist Don Poldermans.

Dat melden Britse onderzoekers in de Nederlande editie van het vakblad British Medical Journal, zo schrijft de Volkskrant.

De omstreden richtlijn schrijft het gebruik van bètablokkers voor bij patiënten die een operatie ondergaan aan iets anders dan hun hart. Als zij risico lopen op hartproblemen, krijgen zij tijdelijk bètablokkers. Die verlagen de hartslag, waardoor het hart minder zuurstof nodig heeft en meer stress aankan.

Lees meer...
 

Hoe de farma-industrie miljarden verdiende aan het hypen van ADHD

E-mail

Het toenemend aantal diagnoses en behandelingen van attention deficit hyperactivity disorder (adhd) is de voorbije twee decennia gepaard gegaan met een opmerkelijk succesvolle reclame-strategie van de farmaceutische bedrijven om het syndroom onder de aandacht van het publiek te brengen en de behandelingen bij artsen, opvoeders en ouders te promoten. Dat zegt de Amerikaanse psycholoog Keith Conners, die zich meer dan vijftig jaar heeft toegelegd op de studie van de aandoening. De farmaceutische industrie lijkt volgens Conners van het probleem - volslagen onterecht - een epidemie te willen maken om zijn winsten te kunnen opdrijven.

Lees meer...
 

Brussel beboet Nederlandse farmacie-dochters

E-mail

Brussel heeft de farmaceutische bedrijven Johnson & Johnson (VS) en Novartis (Zwitserland) een boete van in totaal 16 miljoen euro opgelegd.

Hun dochterondernemingen in Nederland hadden in 2005 afgesproken een geneesmiddel met vertraging op de Nederlandse markt te brengen.

Dat maakte de Europese Commissie in Brussel dinsdagmiddag bekend. Bij het medicijn ging het om een goedkopere versie van de pijnstiller Fentanyl, die vooral aan kankerpatiënten wordt toegediend.

Met hun afspraken schonden Johnson & Johnson (J&J) en het Nederlandse Janssen-Cilag BV, respectievelijk Novartis en Sandoz BV, Europese regels.

Lees meer...
 

Fabrikant niet altijd duidelijk over zoetstof

E-mail

Fabrikanten die op etiketten de zoetstof stevia vermelden, verdoezelen vaak dat er ook nog synthetische zoetstoffen in het product zitten.

Dat meldt de Consumentenbond donderdag op basis van eigen onderzoek.

Het zoetmiddel komt van de steviaplant en wordt verwerkt in onder meer chocolade, jam en bakproducten. Fabrikanten suggereren volgens de bond dat stevia zorgt voor de zoete smaak. Maar omdat de stof vaak een wat bittere smaak heeft, stoppen ze daarnaast andere zoetstoffen of zelfs gewone suiker in het product.

Lees meer...
 

'Energiedranken slecht voor het hart'

E-mail

Energiedranken die rijk zijn aan cafeïne kunnen de manier waarop het hart klopt veranderen. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van de universiteit van Bonn in Duitsland.

Het onderzoeksteam keek naar het effect op het hart van 17 personen nadat ze een energiedrank hadden gedronken. Daaruit bleek dat de contracties van het hart krachtiger waren na het nuttigen van energiedrank.

De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens de jaarlijks bijeenkomst van de Radiological Society of North America. De onderzoekers adviseren kinderen en mensen met gezondheidsproblemen geen energiedranken vol cafeïne te nemen.

"Tot nu toe wisten we niet wat voor effect energiedrank heeft op de functie van het hart. Energiedrank bevat veel meer cafeïne dan andere cafeïnehoudende dranken zoals koffie of cola. Van cafeïne zijn veel bijwerkingen bekend waaronder een snelle hartslag, hartkloppingen, een stijging de bloeddruk en in de meest ernstige gevallen plotselinge dood", aldus onderzoeker Jonas Dorner.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL