In de pers

CU wil af van medicijnresten in riool

E-mail

Via het lichaam, maar ook door weggooien komen via vooral de wc heel wat medicijnenresten in het oppervlaktewater.

Dat moet steviger worden aangepakt, aldus Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Carla Dik-Faber donderdag.

''In Duitsland en Zwitserland worden extra zuiveringsstappen toegevoegd aan tientallen rioolwaterzuiveringsinstallaties. In Nederland ligt er nog geen concreet plan. Dat moet er wat mij betreft snel komen.''

Lees meer...
 

DSM heeft zijn langste tijd gehad

E-mail

'De DSM heeft echt zijn langste tijd gehad. Dit boek heeft geen nut meer voor de patiënt.' Dat zegt hoogleraar psychiatrie Jim van Os in een uitzending van Nieuwsuur. Zijn collega Jan Swinkels vindt juist dat psychiaters niet zonder een dergelijk denkpatroon kunnen. 'Je hebt een raster in je hoofd.'

'Ik gebruik dit boek nadrukkelijk niet', zegt Van Os over het controversiële handboek. Volgens hem bevat de nieuwe editie te veel stoornissen. 'Met de patiënt heb ik het niet over die diagnose, maar als ik betaald wil krijgen, dan moet ik me strikt uitdrukken in DSM-taal.'

Lees meer...
 

Cholesterol is niet schadelijk

E-mail

Volgens de heersende opvatting is cholesterol een schadelijke stof. Maar de vraagt dringt zich op: is dit gebaseerd op echte wetenschap of slechts een dogmatische misvatting?

Bekijk hier de videopresentatie (12 minuten)

De afgelopen tientallen jaren zijn wij met zijn allen bang gemaakt voor Cholesterol en de grote gevaren die deze levensbedreigende stof met zich mee zou brengen voor ons hart en onze bloedvaten. Continue worden wij via alle vormen van informatievoorziening gewaarschuwd.

De voedingsindustrie, die op de cholesterolangst inspeelt met haar producten zoals margarines, storten met hun talrijke reclames dezelfde boodschap continue over ons uit. En ook farmaceuten varen er wel bij; zij hebben met hun cholesterolverlagers een enorme markt kunnen creëren. Alleen al in Nederland nemen 1,5 miljoen mensen dagelijks cholesterol verlagende medicijnen.

Meer informatie.

 

Vitamine D helpt bij ziekte van Crohn

E-mail

Vitamine D-supplementen kunnen patiënten met de ziekte van Crohn helpen bij vermoeidheidsklachten en verminderde spierkracht als gevolg van de chronische ontstekingen in de darm.

"Extra vitamine D hangt samen met beduidend minder lichamelijk, emotionele en algehele vermoeidheid, een hogere kwaliteit van leven en het beter in staat zijn om dagelijkse activiteiten uit te voeren", aldus onderzoeker Tara Raftery van het Trinity College Dublin. Zij presenteert de gegevens van haar onderzoek op de Digestive Disease Week in Orlando. 

Lees meer...
 

Oost-Duitsers onbewust proefkonijnen farmacie

E-mail

Ruim vijftigduizend inwoners van de voormalige DDR hebben zonder dit te weten deelgenomen aan medische experimenten van westerse farmaceutische bedrijven. De proeven duurden tot aan de val van de Muur in 1989.

Dit heeft Der Spiegel ontdekt in oude documenten van het Oost-Duitse ministerie van Volksgezondheid en de Stasi. Het Duitse weekblad noemt farmaceutische bedrijven Bayer, Pfizer, Roche en Hoechst als opdrachtgevers. De industrie heeft zijn focus inmiddels verlegd naar landen als India, China en Rusland.

Lees meer...
 

Bekende pompepatiënte werkt voor farmacie

E-mail

Een Nederlandse patiënte met de ziekte van Pompe die vorig jaar veelvuldig de media zocht, blijkt te werken voor Genzyme. Dit farmaceutische bedrijf produceert Myozyme, een pompemedicijn waarover de patiënte vaak sprak in interviews.

De dubbelrol van de 43-jarige Maryze Schoneveld-Van der Linden kwam aan het licht door een debat in België over weesgeneesmiddelen. Daarbij spoorde ze de ouders van een 7-jarige a-HUS-patiënt aan om de publiciteit te zoeken. Ze verzeeg dat ze dit deed in opdracht van farmaceut Alexion.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL