In de pers

Artsen onderzoeken effect alternatieve zorg

E-mail

Artsen gaan onderzoeken of alternatieve geneeswijzen zoals bijvoorbeeld vitaminepreparaten, meditatie, acupunctuur of yoga ‘traditionele’ behandelingen kunnen aanvullen of versterken.

Dat maakte onderzoeksbureau ZonMw woensdag bekend.

Volgens ZonMw worden alternatieve geneeswijzen nu vaak toegepast zonder dat echt duidelijk is of de behandeling veilig of effectief is.

Een groep zorgprofessionals buigt zich de komende 1,5 jaar over de vraag of en welke alternatieven werkelijk een bijdrage leveren aan het verbeteren van de gezondheid. De organisatie wordt daarbij gesteund door patiëntenfederatie NPCF.

Lees meer...
 

'Pijnstillers zonder recept onveilig'

E-mail

Ongeveer 300.000 Nederlanders gaan onveilig om met vrije verkrijgbare pijnstillers, zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen (NSAID's).

Dat blijkt uit onderzoek van Aafke Koffeman, verbonden aan het Erasmus MC. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het British Journal of General Practice.

Koffeman stelt de vraag of het wel goed is dat deze medicijnen zonder recept te koop zijn in ons land.

Lees meer...
 

Nederlanders eten minder fruit en meer chips

E-mail

We eten tegenwoordig minder fruit en groenten dan ruim twintig jaar geleden en meer chips, chocolade en snoep. Dat blijkt uit een onderzoek dat het RIVM donderdag naar buiten bracht.

Onderzoekers vergeleken het eetgedrag en het voedselaanbod in Nederland in 1987-1988 met dat in de periode 2007-2010.

Andere veranderingen die het volksgezondheidsinstituut heeft waargenomen in ons eetgedrag is de verschuiving van volvette naar halfvolle producten, zoals melk en halvarine.

Lees meer...
 

WHO halveert aanbevolen hoeveelheid suiker

E-mail

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat de maximaal aanbevolen hoeveelheid suiker halveren. Een volwassene zou niet meer dan 25 gram suiker, zo'n zes theelepels per dag, moeten gebruiken.

Suiker maakt dik en is slecht voor het gebit. Tot nu toe adviseerde de WHO dat maximaal 10 procent van de ingenomen calorieën uit suikers bestonden, in de nieuwe richtlijn is dat 5 procent.

Onder die 25 gram suiker die een volwassene nog maximaal op een dag zou mogen, vallen ook suikers die van nature voorkomen in vruchtensappen. Die in vers fruit vallen er niet onder.

Lees meer...
 

Universiteiten zoeken juiste aanpak fraude in wetenschap

E-mail
Universiteiten zoeken juiste aanpak fraude in wetenschap
Nederlandse universiteiten zijn zoekende naar de juiste bestrijding van wetenschapsfraude. Voor de behandeling van zelfplagiaat en anonieme klachten moet nog een eenduidige weg worden gekozen.
Dat stelt Hans Clevers, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), in gesprek met NU.nl.
"Bij plagiaat is het duidelijk, dat is fout. Het is van alle vormen van fraude ook de domste: je hebt er niet zoveel aan en je komt er heel gemakkelijk achter." Als voorbeeld noemt Clevers de profielwerkstukken op de middelbare school. "Met één druk op de knop weet je waarvan het is gekopieerd."
Lees meer...
 

'Biologische groente vrijwel nooit bespoten'

E-mail

Liefhebbers van biologische groenten hoeven zich vermoedelijk geen zorgen te maken dat hun aankopen toch zijn bespoten.

Biologisch groente en fruit dat in Nederland over toonbank gaat, bevat vrijwel nooit resten van pesticiden. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL