In de pers

Brussel beboet Nederlandse farmacie-dochters

E-mail

Brussel heeft de farmaceutische bedrijven Johnson & Johnson (VS) en Novartis (Zwitserland) een boete van in totaal 16 miljoen euro opgelegd.

Hun dochterondernemingen in Nederland hadden in 2005 afgesproken een geneesmiddel met vertraging op de Nederlandse markt te brengen.

Dat maakte de Europese Commissie in Brussel dinsdagmiddag bekend. Bij het medicijn ging het om een goedkopere versie van de pijnstiller Fentanyl, die vooral aan kankerpatiënten wordt toegediend.

Met hun afspraken schonden Johnson & Johnson (J&J) en het Nederlandse Janssen-Cilag BV, respectievelijk Novartis en Sandoz BV, Europese regels.

Lees meer...
 

Fabrikant niet altijd duidelijk over zoetstof

E-mail

Fabrikanten die op etiketten de zoetstof stevia vermelden, verdoezelen vaak dat er ook nog synthetische zoetstoffen in het product zitten.

Dat meldt de Consumentenbond donderdag op basis van eigen onderzoek.

Het zoetmiddel komt van de steviaplant en wordt verwerkt in onder meer chocolade, jam en bakproducten. Fabrikanten suggereren volgens de bond dat stevia zorgt voor de zoete smaak. Maar omdat de stof vaak een wat bittere smaak heeft, stoppen ze daarnaast andere zoetstoffen of zelfs gewone suiker in het product.

Lees meer...
 

'Energiedranken slecht voor het hart'

E-mail

Energiedranken die rijk zijn aan cafeïne kunnen de manier waarop het hart klopt veranderen. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van de universiteit van Bonn in Duitsland.

Het onderzoeksteam keek naar het effect op het hart van 17 personen nadat ze een energiedrank hadden gedronken. Daaruit bleek dat de contracties van het hart krachtiger waren na het nuttigen van energiedrank.

De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens de jaarlijks bijeenkomst van de Radiological Society of North America. De onderzoekers adviseren kinderen en mensen met gezondheidsproblemen geen energiedranken vol cafeïne te nemen.

"Tot nu toe wisten we niet wat voor effect energiedrank heeft op de functie van het hart. Energiedrank bevat veel meer cafeïne dan andere cafeïnehoudende dranken zoals koffie of cola. Van cafeïne zijn veel bijwerkingen bekend waaronder een snelle hartslag, hartkloppingen, een stijging de bloeddruk en in de meest ernstige gevallen plotselinge dood", aldus onderzoeker Jonas Dorner.

Lees meer...
 

Britse academici overdreven griepgevaar H1N1

E-mail

Britse wetenschappers die banden hadden met de farmaceutische industrie hebben de ernst van de Mexicaanse griepepidemie overdreven. Bijna 60 procent van de risico-analyses die zij deden, waren ernstiger dan die van de overheid en de WHO.

Dat concluderen onderzoekers uit een analyse van krantenberichten in de periode 2009-2010. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Epidemiology and Community Health.

Lees meer...
 

'Nederlander onderschat zorggebruik'

E-mail

Nederlanders zijn zich vaak niet bewust van hun zorggebruik en de kosten die daarbij komen kijken. Nederlanders die zeggen het afgelopen jaar geen gebruik te hebben gemaakt van zorg, gaan daar vaak onterecht van uit.

Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Zilveren Kruis Achmea, meldt de website van Zorgverzekeringnet.

Eén op de vijf ondervraagden gaf aan het afgelopen jaar niet van zorg gebruik te hebben gemaakt. Van deze groep ondervraagden blijkt ruim tachtig procent onbewust niet de waarheid te vertellen.

Lees meer...
 

'Nederlander varieert weinig in keuken'

E-mail

Nederlandse gezinnen variëren maar weinig in de keuken. Gedurende de week verschijnt overwegend een Hollandse pot op tafel met aardappelen, groenten en een stuk vlees.

Dat blijkt woensdag uit onderzoek van groentefabrikant HAK naar de eetgewoonten van Nederlanders.

Aan inspiratie en variatie ontbreekt het bij veel koks. Zo hebben de meeste mensen zo'n een tot drie recepten die continu rouleren. Zestig procent van de gezinnen eet minstens drie keer per week traditioneel Hollandse pot.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL