In de pers

Zink houdt immuunsysteem in toom

E-mail

gezondOnderzoekers zeggen meer inzicht te hebben gekregen in hoe zink het immuunsysteem kan helpen infecties te bestrijden.

Een nieuwe studie van de Ohio State University toont aan dat zink het immuunsysteem ‘kalmeert’ wanneer het ontspoort, zoals bij patiënten met sepsis (bloedvergiftiging) gebeurt. Daat meldt de BBC.

Sepsis is een heftige reactie van het lichaam op een bacteriële infectie in het bloed. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports.

In het onderzoek werd de activiteit van zink bestudeerd in het kader van sepsis, een ernstige ontstekingsreactie van het hele lichaam als reactie op een infectie. Sepsis is de belangrijkste doodsoorzaak op de intensive care (IC). Volgens de onderzoekers verklaren de bevindingen ook waarom het slikken van zink supplementen aan het begin van een verkoudheid de ernst van de symptomen kan beperken. 

Lees meer...
 

DDR proeftuin westerse farmacie

E-mail

DDRStukje bij beetje kwam december vorig jaar de waarheid aan het licht. Onderzoeksjournalisten brachten de een na de ander onthullingen over het testen van westerse medicijnen in de DDR. De laatste publicatie in de Berlijnse Tagesspiegel van 27 december liet er geen twijfel meer over bestaan. Nu heeft ook de politiek zich van het onderwerp meester gemaakt.

De episode is tekenend voor de toestand van de DDR in de nadagen van haar bestaan. De economie was in deplorabale staat, de regering zat ernstig verlegen om buitenlandse valuta. Toen kwam van westerse farmaciebedrijven het verzoek om nieuwe medicijnen in de DDR te mogen testen. In 1983 sloten de fabrikanten een geheime deal in Oost-Berlijn met de DDR.

In totaal voerde het ministerie van gezondheid in de DDR vanaf 1983 tot de val van de Muur in 1989 165 klinische studies uit in opdracht van circa vijftig westerse concerns, waaronder giganten als Hoechst en Sandoz. Per studie ontving de staat honderdduizenden West-Duitse marken, in een enkel geval zelfs 860.000 (440.000 euro). De totaalopbrengst voor de DDR bedroeg 6,78 miljoen mark.

Lees meer...
 

Jongeren eten ongezond en bewegen te weinig

E-mail

fruitJongeren eten steeds ongezonder en bewegen veel te weinig. Van de tieners eet 93 procent niet genoeg groente en 85 procent van de jongeren beweegt te weinig. Dat blijkt uit TNO-onderzoek 'Beweeg- en eetgedrag van kinderen, jongeren en volwassenen', meldt het AD.

Lees meer...
 

We weten steeds meer van het lichaam en de geest, maar.....?

E-mail

gekteHet blijft interessant dat hoe meer we weten van de mens, lichaam en geest, hoe meer we in staat zijn de mens achteruit te brengen, lichamelijk maar zeker ook geestelijk. Wellicht is de 'geesteswetenschap' toch niet zo wetenschappelijk, want:

Ieder jaar meer mensen met psychische kwaal.

Het aantal mensen met een psychische aandoening groeit ieder jaar met bijna 200.000 personen.

Jaarlijks ontwikkelen 191.400 mensen voor het eerst bijvoorbeeld een angststoornis of stemmingsstoornis. Risicogroepen zijn jongeren, lager opgeleiden en mensen met een laag inkomen.

Lees meer...
 

Vitamine D remt kanker

E-mail

Vitamine D remt een eiwit dat is betrokken bij de ontwikkeling, deling en groei van kankercellen, zo blijkt uit onderzoek met menselijke kankercellen waarvan de resultaten eind vorige maand werden gepubliceerd in het wetenschappelijke onlinetijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

De onderzoekers, verbonden aan de McGill University in Montreal, geven daarmee een verklaring voor de uitkomsten van andere studies waaruit blijkt dat mensen met goede vitamine D-niveaus een lager risico hebben op allerlei soorten tumoren, zoals leukemie, darm- en alvleesklierkanker.

Uit het onderzoek blijkt dat de actieve vorm van vitamine D de productie en de werking tegengaat van het eiwit cMYC. Dit eiwit stimuleert de celdeling en is verhoogd actief bij meer dan de helft van alle soorten kanker.

De onderzoekers ontdekten nog meer. Vitamine D stimuleert sterk de productie van een natuurlijke tegenhanger van cMYC, genaamd MXD1, waardoor cMYC niet goed meer functioneert.

Lees meer...
 

Steeds meer kinderen aan zware antipsychotica

E-mail

kindSteeds meer kinderen gebruiken zware anti-psychotica. Omdat er weinig bekend is over de bijwerkingen van de medicijnen, spreekt het College ter Beroordeling van Geneesmiddelen van een zorgwekkende ontwikkeling.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Sinds 2007 gebruikten 3.000 kinderen meer antispychotica. Nu gebruiken ruim 16.000 kinderen middelen. Ook krijgen kinderen meer recepten per jaar. In 2007 gemiddeld drie, inmiddels ruim drieeneenhalf.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL