In de pers

Miljardenboete voor Japanse farmaceut Takeda

E-mail

Een Amerikaanse jury in de staat Louisiana heeft besloten dat de Japanse farmaceut Takeda Pharmaceutical Co. (4502.TO) $6 miljard aan schadevergoedingen moet betalen in een strafrechtelijk zaak, waarin het bedrijf wordt beschuldigd van het bewust achterhouden van informatie over de risico's van langdurig gebruik van zijn Actos diabetes medicijn.

Langdurig gebruik zou de kans op blaaskanker vergroten met 40%.

Naast Takeda betaalt het Amerikaanse Eli Lilly & Co $3 miljard aan schadevergoedingen.

Lees meer...
 

Weinig controle op gebruik verslavende slaapmiddelen

E-mail

Huisartsen en apothekers controleren het gebruik van verslavende slaapmiddelen nauwelijks. Bij 70 procent van de gebruikers vraagt de arts of apotheker nooit naar het gebruik van slaapmiddelen.

Dat blijkt uit een enquête van TROS Radar.

Het televisie programma ondervroeg 16.000 gebruikers van slaapmedicatie. Ruim de helft van de ondervraagden kan niet zelf stoppen met de medicatie of twijfelt over het stoppen.

Lees meer...
 

Artsen onderzoeken effect alternatieve zorg

E-mail

Artsen gaan onderzoeken of alternatieve geneeswijzen zoals bijvoorbeeld vitaminepreparaten, meditatie, acupunctuur of yoga ‘traditionele’ behandelingen kunnen aanvullen of versterken.

Dat maakte onderzoeksbureau ZonMw woensdag bekend.

Volgens ZonMw worden alternatieve geneeswijzen nu vaak toegepast zonder dat echt duidelijk is of de behandeling veilig of effectief is.

Een groep zorgprofessionals buigt zich de komende 1,5 jaar over de vraag of en welke alternatieven werkelijk een bijdrage leveren aan het verbeteren van de gezondheid. De organisatie wordt daarbij gesteund door patiëntenfederatie NPCF.

Lees meer...
 

'Pijnstillers zonder recept onveilig'

E-mail

Ongeveer 300.000 Nederlanders gaan onveilig om met vrije verkrijgbare pijnstillers, zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen (NSAID's).

Dat blijkt uit onderzoek van Aafke Koffeman, verbonden aan het Erasmus MC. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het British Journal of General Practice.

Koffeman stelt de vraag of het wel goed is dat deze medicijnen zonder recept te koop zijn in ons land.

Lees meer...
 

Nederlanders eten minder fruit en meer chips

E-mail

We eten tegenwoordig minder fruit en groenten dan ruim twintig jaar geleden en meer chips, chocolade en snoep. Dat blijkt uit een onderzoek dat het RIVM donderdag naar buiten bracht.

Onderzoekers vergeleken het eetgedrag en het voedselaanbod in Nederland in 1987-1988 met dat in de periode 2007-2010.

Andere veranderingen die het volksgezondheidsinstituut heeft waargenomen in ons eetgedrag is de verschuiving van volvette naar halfvolle producten, zoals melk en halvarine.

Lees meer...
 

WHO halveert aanbevolen hoeveelheid suiker

E-mail

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat de maximaal aanbevolen hoeveelheid suiker halveren. Een volwassene zou niet meer dan 25 gram suiker, zo'n zes theelepels per dag, moeten gebruiken.

Suiker maakt dik en is slecht voor het gebit. Tot nu toe adviseerde de WHO dat maximaal 10 procent van de ingenomen calorieën uit suikers bestonden, in de nieuwe richtlijn is dat 5 procent.

Onder die 25 gram suiker die een volwassene nog maximaal op een dag zou mogen, vallen ook suikers die van nature voorkomen in vruchtensappen. Die in vers fruit vallen er niet onder.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL