In de pers

Veel klachten over verspilling medicijnen

E-mail

Bijna de helft van de klachten die bij het Landelijk Meldpunt Verspilling in de Zorg binnenkomen gaat over verspilling van geneesmiddellen en verkwisting binnen een zorgverleningstraject.

Dat blijkt uit een eerste analyse van het ministerie van Volksgezondheid.

Het internetmeldpunt (www.verspillingindezorg.nl) werd op 23 mei gelanceerd. Sindsdien zijn er ruim 15.000 meldingen binnengekomen, schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn vrijdag aan de Tweede Kamer.

De bewindslieden hopen via het meldpunt inzicht te krijgen in waar verkwisting is en welke mogelijke oplossingen hiervoor te bedenken zijn.

Lees meer...
 

Bestseller in nieuwe druk

E-mail

Een nieuwe druk van “Censuur – Wat u niet mag weten over uw gezondheid” is uit!

Dit is een jubileumeditie naar aanleiding van de tiende verjaardag van het boek van de Hongaarse arts Gábor Lenkei.

Er zijn al meer dan 150.000 exemplaren van verkocht en de vraag blijft groeien!

“De moderne mens leeft op vlak van gezondheid als een vogeltje in een kooi. Een vogeltje in een kooi dat zich er zelfs niet van bewust is dat zijn vrijheid is ingeperkt. Het weet niet dat er zo’n 100 jaar geleden een stille coup, een staatsgreep, heeft plaatsgevonden in de gezondheidszorg.

De geneesmiddelenmaffia heeft zich toen de controle over de hele gezondheidszorg en het medische onderwijs toegeëigend. Sindsdien lijkt het steeds minder belangrijk dat mensen gezond blijven …..

Dit boek heeft al duizenden mensen uit de kooi geholpen.”

 

Omkoping regeert in de farmaceutische industrie

E-mail

De farmaceutische sector lijkt omkoping niet te schuwen om medicijnen aan de man te brengen. GlaxoSmithKline is de laatste in een lange reeks van frauderende fabrikanten.

China beschuldigt de Britse medicijnfabrikant GlaxoSmithKline (GSK) van omkoping van verkopers, artsen en adviseurs om zo de omzet te stimuleren. GlaxoSmithKline heeft minstens een half miljard dollar aan de omkopingspraktijken besteed, zo meldde de Chinese officier van justitie Gao Feng vandaag in een persconferentie. Vier leidinggevenden van het bedrijf zitten inmiddels vast.

Het is niet de eerste beschuldiging tegen GlaxoSmithKline. In juli 2012 moest de medicijnfabrikant een boete van 3 miljard dollar betalen vanwege het omkopen van artsen en het aanmoedigen van antidepressiva gebruik door kinderen, iets waar het medicijn niet geschikt voor was. Later dat jaar bleek uit een artikel van de Telegraaf dat GlaxoSmithKline samen met AstraZeneca geprobeerd had Nederlandse zorgverzekeraars om te kopen met onderzoeksprojecten ter waarde van twee miljoen euro. In ruil hiervoor moesten de zorgverzekeraars de medicijnen van de fabrikanten als niet-preferent aanmerken, waardoor deze tegen een hogere prijs verkocht konden worden. 

Lees meer...
 

'China onderzoekt prijsafspraken farmacie'

E-mail

De Chinese overheid breidt het onderzoek naar prijsafspraken nu ook uit naar buitenlandse farmaceutische bedrijven.

Dat schrijft de zakenkrant Financial Times donderdag. Een van de bedrijven die zou worden onderzocht is GlaxoSmithKline, een van de grootste farmaceuten ter wereld.

Eerder deze week werd al bekend dat de Chinese autoriteiten kijken naar mogelijke prijsafspraken tussen producenten van melkpoeder. Daarbij zou ook het Nederlandse FrieslandCampina zijn betrokken.

Lees meer...
 

'Wie wordt er nog psychiater als de wethouder adhd maar onzin vindt?'

E-mail

De jeugdzorg gaat op de schop. Alles wordt ondergebracht bij de gemeente. Die herkent probleemkinderen eerder. Dat is beter voor ze. Of toch niet? Opinieredacteur Henk Müller in een twistgesprek met Menno Oosterhoff. 'De gemeenten willen Jeugdzorg 'ontmedicaliseren', alsof er te snel artsen bij worden gehaald en/of pilletjes worden voorgeschreven. Allemaal borrelpraat.'

Gemeenten gaan jeugdzorg, jeugdreclassering en de jeugdpsychiatrie regelen. U heeft deze week een petitie aan de Kamer overhandigd. U bent tegen.

'De petitie is getekend door 25 duizend mensen. Ik ben niet de enige die tegen is. Het hele veld is tegen: de hoogleraren kinderpsychiatrie, de grootste cliëntenraden, GGZ Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie , het Nederlands Instituut voor Psychologen. De hoogleraren spreken van een historische blunder.'

Lees meer...
 

Laag vitamine K en aderverkalking

E-mail

Vitamine KEen hoge inname van vitamine K gaat samen met een lager risico op aderverkalking en hart- en vaatziekten. Gerdien Dalmeijer van het UMC Utrecht onderzocht of de activatie van het eiwit matrix-Gla (MGP) daarin een rol speelt. Haar hypothese was dat een lage vitamine K inname er voor zorgt dat er minder MGP wordt geactiveerd en dat hierdoor meer aderverkalking optreedt. Dit kan vervolgens leiden tot hart- en vaatziekten.

Dalmeijer toont aan dat een hoge vitamine K inname leidt tot een daling van de hoeveelheid inactief MGP in het bloed. Met andere woorden, de concentratie van inactief MGP in het bloed kan gebruikt worden als bio-marker voor vitamine K inname. Ook toont ze aan dat een hoge concentratie inactief MGP in het bloed, een gevolg van lage vitamine K inname, is geassocieerd met meer aderverkalking. Tevens vond ze dat een hoge concentratie inactief MGP in het bloed samenging met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar dit gold alleen in een hoog-risicogroep, diabetes type 2 patienten, en niet in de algemene populatie.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL