In de pers

Omkoping regeert in de farmaceutische industrie

E-mail

De farmaceutische sector lijkt omkoping niet te schuwen om medicijnen aan de man te brengen. GlaxoSmithKline is de laatste in een lange reeks van frauderende fabrikanten.

China beschuldigt de Britse medicijnfabrikant GlaxoSmithKline (GSK) van omkoping van verkopers, artsen en adviseurs om zo de omzet te stimuleren. GlaxoSmithKline heeft minstens een half miljard dollar aan de omkopingspraktijken besteed, zo meldde de Chinese officier van justitie Gao Feng vandaag in een persconferentie. Vier leidinggevenden van het bedrijf zitten inmiddels vast.

Het is niet de eerste beschuldiging tegen GlaxoSmithKline. In juli 2012 moest de medicijnfabrikant een boete van 3 miljard dollar betalen vanwege het omkopen van artsen en het aanmoedigen van antidepressiva gebruik door kinderen, iets waar het medicijn niet geschikt voor was. Later dat jaar bleek uit een artikel van de Telegraaf dat GlaxoSmithKline samen met AstraZeneca geprobeerd had Nederlandse zorgverzekeraars om te kopen met onderzoeksprojecten ter waarde van twee miljoen euro. In ruil hiervoor moesten de zorgverzekeraars de medicijnen van de fabrikanten als niet-preferent aanmerken, waardoor deze tegen een hogere prijs verkocht konden worden. 

Lees meer...
 

'China onderzoekt prijsafspraken farmacie'

E-mail

De Chinese overheid breidt het onderzoek naar prijsafspraken nu ook uit naar buitenlandse farmaceutische bedrijven.

Dat schrijft de zakenkrant Financial Times donderdag. Een van de bedrijven die zou worden onderzocht is GlaxoSmithKline, een van de grootste farmaceuten ter wereld.

Eerder deze week werd al bekend dat de Chinese autoriteiten kijken naar mogelijke prijsafspraken tussen producenten van melkpoeder. Daarbij zou ook het Nederlandse FrieslandCampina zijn betrokken.

Lees meer...
 

'Wie wordt er nog psychiater als de wethouder adhd maar onzin vindt?'

E-mail

De jeugdzorg gaat op de schop. Alles wordt ondergebracht bij de gemeente. Die herkent probleemkinderen eerder. Dat is beter voor ze. Of toch niet? Opinieredacteur Henk Müller in een twistgesprek met Menno Oosterhoff. 'De gemeenten willen Jeugdzorg 'ontmedicaliseren', alsof er te snel artsen bij worden gehaald en/of pilletjes worden voorgeschreven. Allemaal borrelpraat.'

Gemeenten gaan jeugdzorg, jeugdreclassering en de jeugdpsychiatrie regelen. U heeft deze week een petitie aan de Kamer overhandigd. U bent tegen.

'De petitie is getekend door 25 duizend mensen. Ik ben niet de enige die tegen is. Het hele veld is tegen: de hoogleraren kinderpsychiatrie, de grootste cliëntenraden, GGZ Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie , het Nederlands Instituut voor Psychologen. De hoogleraren spreken van een historische blunder.'

Lees meer...
 

Laag vitamine K en aderverkalking

E-mail

Vitamine KEen hoge inname van vitamine K gaat samen met een lager risico op aderverkalking en hart- en vaatziekten. Gerdien Dalmeijer van het UMC Utrecht onderzocht of de activatie van het eiwit matrix-Gla (MGP) daarin een rol speelt. Haar hypothese was dat een lage vitamine K inname er voor zorgt dat er minder MGP wordt geactiveerd en dat hierdoor meer aderverkalking optreedt. Dit kan vervolgens leiden tot hart- en vaatziekten.

Dalmeijer toont aan dat een hoge vitamine K inname leidt tot een daling van de hoeveelheid inactief MGP in het bloed. Met andere woorden, de concentratie van inactief MGP in het bloed kan gebruikt worden als bio-marker voor vitamine K inname. Ook toont ze aan dat een hoge concentratie inactief MGP in het bloed, een gevolg van lage vitamine K inname, is geassocieerd met meer aderverkalking. Tevens vond ze dat een hoge concentratie inactief MGP in het bloed samenging met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar dit gold alleen in een hoog-risicogroep, diabetes type 2 patienten, en niet in de algemene populatie.

Lees meer...
 

CU wil af van medicijnresten in riool

E-mail

Via het lichaam, maar ook door weggooien komen via vooral de wc heel wat medicijnenresten in het oppervlaktewater.

Dat moet steviger worden aangepakt, aldus Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Carla Dik-Faber donderdag.

''In Duitsland en Zwitserland worden extra zuiveringsstappen toegevoegd aan tientallen rioolwaterzuiveringsinstallaties. In Nederland ligt er nog geen concreet plan. Dat moet er wat mij betreft snel komen.''

Lees meer...
 

DSM heeft zijn langste tijd gehad

E-mail

'De DSM heeft echt zijn langste tijd gehad. Dit boek heeft geen nut meer voor de patiënt.' Dat zegt hoogleraar psychiatrie Jim van Os in een uitzending van Nieuwsuur. Zijn collega Jan Swinkels vindt juist dat psychiaters niet zonder een dergelijk denkpatroon kunnen. 'Je hebt een raster in je hoofd.'

'Ik gebruik dit boek nadrukkelijk niet', zegt Van Os over het controversiële handboek. Volgens hem bevat de nieuwe editie te veel stoornissen. 'Met de patiënt heb ik het niet over die diagnose, maar als ik betaald wil krijgen, dan moet ik me strikt uitdrukken in DSM-taal.'

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL