In de pers

Meer wantrouwen tegen zorgverzekeraars

E-mail

Een groeiend aantal Nederlanders heeft weinig tot zeer weinig vertrouwen dat hun zorgverzekeraar het belang van zijn klanten voor ogen houdt.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het onderzoek is voor de tweede keer gehouden. 40 procent van de mensen voelt naar eigen zeggen wantrouwen; een jaar geleden was dat nog 32 procent.

Lees meer...
 

'Eén op zeven Britse ziekenhuisbehandelingen onnodig'

E-mail

Duizenden operaties en behandelingen in Britse ziekenhuizen zijn onnodig en kosten de Britse gezondheidsdienst miljarden ponden.

Dat zegt Bruce Keogh, medisch directeur van het Britse National Health Service (NHS), tegen The Telegraph.

Eén op de zeven chirurgische ingrepen zijn overbodig, zegt Keogh. "De gezondheidszorg moet over hun schaamte heen stappen en het probleem erkennen."

Volgens de officiële cijfers wordt er voor zo’n 1,8 miljard  pond aan operaties verspild, een bedrag dat alle Britse ambulancemedewerkers drie jaar van salaris kan voorzien.

Volgens de Sunday Telegraph is het groeiende aantal operaties voor aandoeningen als staar, de meest voorkomende operatie volgens de gezondheidsdienst, deels de oorzaak. Ook het aantal mensen dat dure behandelingen krijgt in plaats van een goedkopere optie en ook foutieve diagnoses drijven de kosten omhoog.

Lees meer...
 

Vitamine D helpt tegen ziekte van Crohn

E-mail

Mensen die lijden aan de ziekte van Crohn doen er goed aan om vitamine D-supplementen te slikken. Dit beweren wetenschappers deze maand in het wetenschappelijke blad United European Gastroenterology Journal.

De ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte van het darmkanaal, waardoor de dunne darm minder voedingsstoffen kan opnemen. Als gevolg daarvan kan er sprake zijn van gewichtsverlies. Jaarlijks worden er in Nederland en België bij ongeveer 2000 mensen de ziekte van Crohn geconstateerd.

De ziekte is niet te genezen en het verloop van de ziekte is onvoorspelbaar. Zo zijn er mensen die bijna nooit klachten hebben, terwijl anderen nooit klachtenvrij zijn. Hoewel vitamine D niet helpt om de ziekte van Crohn te genezen, kan het wel helpen de klachten te verminderen.

Lees meer...
 

Vasten verkleint kans op ouderdomsziekten

E-mail

Vasten heeft voordelen voor de gezondheid, zeggen onderzoekers. Het kan de ontwikkeling van ouderdomsziekten als diabetes vertragen.

Dat meldt The Huffington Post zaterdag. Onderzoekers van de Amerikaanse University of Southern California lieten proefpersonen een dieet volgen met zeer weinig calorieën, dat hetzelfde effect op het lichaam zou hebben als vasten.

Na afloop waren de risicofactoren en biomarkers voor diabetes, hart- en vaatziekten en kanker afgenomen. Het lijkt erop dat dit een langetermijneffect is.

Lees meer...
 

Een op de drie medici voor weigeren behandeling bij ongezonde leefstijl

E-mail

Meer dan een derde van de medisch specialisten wil behandelingen bij patiënten met een ongezonde leefstijl kunnen weigeren. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen enquête van het KRO-NCRV-programma Brandpunt. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten onder ruim 1.500 medisch specialisten. Ruim 40 procent van de ondervraagde specialisten is voorstander van een formele mogelijkheid tot het weigeren van behandelingen bij deze patiënten.

''Het is een belangrijk signaal dat dokters zeggen niet zomaar een ingreep te doen. Ze willen mensen echt beter maken en daar komt meer bij kijken dan een operatie of behandeling'', aldus Marcel Daniels, bestuurder bij de Federatie Medisch Specialisten.

Lees meer...
 

Vaker dumping van drugsresten in riool Nederlandse steden

E-mail

In grote steden in Nederland worden in vergelijking met andere Europese plaatsen nog steeds veel drugs als cocaïne, amfetamine, xtc en cannabis gebruikt.

Dat gebruik is de afgelopen vier jaar wel redelijk constant gebleven. Wel worden vaker drugsresten gedumpt.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek waarbij het rioolwater van ruim vijftig Europese steden en enkele steden in Canada en Australië chemisch is geanalyseerd.

Op die manier wordt het drugsgebruik van bewoners in kaart gebracht. Voor Nederland analyseerde het Watercycle Research Institute (KWR) het rioolwater in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht.

Eindhoven

Opvallend is het grote aantal directe lozingen van xtc en amfetamine in het riool van Eindhoven, soms zelfs vele kilo's per week.

Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat het onderzoek werd gehouden. De resultaten werden donderdag gepresenteerd.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL