In de pers

Aantal Nederlanders dat wekelijks sport neemt licht toe

E-mail

Het aantal Nederlanders dat wekelijks aan sport doet, is in tien jaar tijd licht gestegen. In 2013 ging het om 56 procent van de bevolking, vier procent meer dan in 2003.

Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat vrijdag verschijnt. Een kwart van de bevolking doet niet of nauwelijks aan sport.

Sportkoepel NOC*NSF stelde in december nog dat het aantal mensen dat aan sport doet in 2014 met 300.000 was gestegen tot 9 miljoen. NOC*NSF had marktonderzoeker GfK een onderzoek uit laten voeren.

Leeftijd, opleidingsniveau en gezondheid blijven volgens het SCP belangrijke factoren voor sportdeelname. Sinds 2001 zijn de verschillen tussen jong en oud kleiner geworden, maar die tussen lager en hoger opgeleiden juist toegenomen. Mensen met een fysieke handicap zijn meer aan sport gaan doen, maar hun wekelijkse sportdeelname bleef in 2013 met 34 procent nog altijd achter bij mensen zonder handicap (63 procent).

Lees meer...
 

Harder lopen door vitamine D?

E-mail

Zijn vitaminepreparaten nodig of overbodig? Vitamine D is een van de uitzonderingen waarvan we kunnen zeggen dat extra inname gewenst kan zijn. De auteurs van de 'Het Geheim van Hardlopen'-rubriek gaan er deze week dieper op in.

De wetenschappelijke literatuur over voeding en supplementen laat zien dat er geen 'wonderproducten' bestaan. Zelfs topsporters kunnen volstaan met gezonde, gevarieerde voeding. Sommige vitamine preparaten zijn zelfs schadelijk. Supplementen zijn alleen in uitzonderingsgevallen nodig, zoals bij bijzondere tekorten (deficiënties) of extreme inspanningen (ultralopen en triatlons).

Vandaag gaan we nader in op vitamine D. Dit is namelijk één van die uitzonderingsgevallen, waarbij deficiëntie in de praktijk bij grote bevolkingsgroepen voorkomt en het innemen van extra vitamine D dus gewenst kan zijn. Dit is tevens een eerste artikel dat we schrijven in samenwerking met Karel Bos, huisarts en enthousiast loper te Amersfoort. Dokter Bos is al sinds 35 jaar geïnteresseerd in voeding en leefstijl en ziet in zijn spreekuur regelmatig patiënten met vitamine D deficiëntie. In de komende maanden zullen we nog meer artikelen samen schrijven over de (mogelijke) invloed van vitamines en supplementen. 

Lees meer...
 

Grote verschillen in hoeveelheid vet in zoutjes

E-mail

De hoeveelheid en het soort vet in vergelijkbare soorten zoutjes verschilt flink. Daardoor is het ene zoutje een stuk gezonder dan het andere.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Voor het onderzoek onderzocht de NVWA in november 2012 en mei 2013 in totaal 224 soorten borrel- en cocktailnootjes, chips (naturel, paprika, tortilla en stapelchips), kroepoek, bladerdeegproducten, zoute koekjes en overige zoutjes op hun vetgehalte en vetzuursamenstelling.

Enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn namelijk beter voor de gezondheid dan verzadigde vetzuren.

Lees meer...
 

Vaker overlijden bij laag vitamine-D

E-mail

Een genetisch lage vitamine-D-spiegel is geassocieerd met een verhoogde kans op voortijdig overlijden. Dat schrijven Shoaib Afzal en zijn collega’s in the BMJ.

Hoewel eerdere observationele studies aantonen dat er een verband is tussen laag vitamine-D en voortijdige sterfte, blijft het de vraag of een lage vitamine-D-spiegel op zichzelf of juist een bijbehorende ongezonde leefstijl hiervan de oorzaak is. Om die vraag te beantwoorden selecteerden de onderzoekers uit drie grote Deens cohortstudies 95.766 mensen bij wie genotypering was verricht.

Lees meer...
 

'Fysiotherapeuten mengen zich in strijd zorgverzekeraars'

E-mail
Zorgverleners mengen zich actief in de concurrentiestrijd tussen zorgverzekeraars. Fysiotherapeuten zijn een actie begonnen waarin zij vaste klanten aanvullende verzekeringen aan- of juist afraden.

''U krijgt een goede behandeling van uw fysiotherapeut, maar krijgt u die ook van uw zorgverzekeraar?'', is het motto van de therapeuten. Zij hopen patiënten ervan te overtuigen dat overstappen de moeite waard kan zijn.

Lees meer...
 

Onderzoekers ontdekken hoe zink ouderdomsblindheid afremt

E-mail

Onderzoekers van het Radboud umc hebben ontdekt hoe zink de ontwikkeling van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) afremt. LMD, ook wel ouderdomsblindheid, is in Nederland de belangrijkste oorzaak voor blindheid.

In grote, gerandomiseerde studies is al aangetoond dat voedingssupplementen met zink het risico op progressie naar het eindstadium van leeftijdsgebonden maculadegeneratie met 25 procent kan vertragen. Tot dusver was onduidelijk via welk mechanisme zink zijn remmende invloed op de ziekte uitoefent.

Het was al bekend dat kleine afwijkingen in genen van het complementsysteem - een belangrijk onderdeel van de afweer - een grotere kans geven op LMD.

Die genetische afwijkingen zorgen ervoor dat het complementsysteem voortdurend iets actiever is dan normaal. Die lichte overactiviteit leidt uiteindelijk tot een versnelde slijtage van de gele vlek (macula) van het oog. Juist met de gele vlek kunnen we de meest kleine details waarnemen.

Zink kalmeert complementsysteem

Jeroen Klevering en collega’s van de afdeling oogheelkunde van het Radboudumc hebben nu ontdekt hoe zink de ontwikkeling van LMD remt. In PLOSONE hebben ze een artikel gepubliceerd over hun onderzoek waarbij patiënten met LMD drie maanden lang 50 milligram zink per dag kregen. Daarnaast keken ze in het bloed van deze patiënten naar de activiteit van het complementsysteem.

Zo toonden ze met internationale collega’s aan, dat zink de overactiviteit van het complementsysteem duidelijk afremt. Hiermee is voor het eerst aangetoond hoe zink de afweer in mensen beïnvloedt en daarmee de progressie van LMD kan remmen.

Lees het hele artikel.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL