In de pers

Coca-Cola betaalt voedingsexperts voor aanprijzen van frisdrank

E-mail

Coca-Cola werkt samen met fitness- en voedingsexperts, die Coca-Cola’s frisdrank betaald aanprijzen.

Verschillende deskundigen schreven in februari online artikelen voor de American Heart Month. In veel artikelen werd een mini-blikje cola als idee voor ‘tussendoortje’ geopperd. Dat terwijl de grote frisdrankfabrikant medeverantwoordelijk wordt gehouden voor de huidige obesitascijfers in Amerika.

Een woordvoerder van Coca-Cola vergeleek de stukken, die ook in grote kranten verschenen, met de manier waarop televisieprogramma’s producten aanprijzen. "We hebben een netwerk van diëtisten waar we mee samenwerken. Elk groot bedrijf werkt samen met bloggers of heeft betaalde sterren.”

Het bedrijf weigert inzicht te geven in de prijsafspraken.

Lees meer...
 

Deze 10 vitamines en mineralen geven je weer energie

E-mail

Heb je je wel eens fitter gevoeld of ben je vaak moe? Daar hebben meer mensen last van in de winter. Onderstaande 10 vitamines en mineralen helpen je er zo weer bovenop.

1. Vitamine A

Vitamine A is goed voor het immuunsysteem en voor je huid, haar en tandvlees. De vitamine vind je vooral terug in dierlijke producten, waaronder zuivel, vis en eidooier. Oranje groenten en fruit bevatten vaak betacaroteen en zorgen voor een betere opname van vitamine A.

2. Vitamine B12

Deze vitamine zorgt ervoor dat koolhydraten worden omgezet in energie. Daarnaast is de vitamine goed voor de spijsvertering. Hij zit met name in dierlijke voedingsmiddelen, zoals melk, melkproducten, vlees en vleeswaren en eieren.

3. Vitamine B6

B6 draagt bij aan mentale scherpte en is goed voor het zenuwstelsel. Ook B6 vind je terug in vlees, vooral kip en lever, vis en eieren.

Lees meer...
 

Aantal Nederlanders dat wekelijks sport neemt licht toe

E-mail

Het aantal Nederlanders dat wekelijks aan sport doet, is in tien jaar tijd licht gestegen. In 2013 ging het om 56 procent van de bevolking, vier procent meer dan in 2003.

Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat vrijdag verschijnt. Een kwart van de bevolking doet niet of nauwelijks aan sport.

Sportkoepel NOC*NSF stelde in december nog dat het aantal mensen dat aan sport doet in 2014 met 300.000 was gestegen tot 9 miljoen. NOC*NSF had marktonderzoeker GfK een onderzoek uit laten voeren.

Leeftijd, opleidingsniveau en gezondheid blijven volgens het SCP belangrijke factoren voor sportdeelname. Sinds 2001 zijn de verschillen tussen jong en oud kleiner geworden, maar die tussen lager en hoger opgeleiden juist toegenomen. Mensen met een fysieke handicap zijn meer aan sport gaan doen, maar hun wekelijkse sportdeelname bleef in 2013 met 34 procent nog altijd achter bij mensen zonder handicap (63 procent).

Lees meer...
 

Harder lopen door vitamine D?

E-mail

Zijn vitaminepreparaten nodig of overbodig? Vitamine D is een van de uitzonderingen waarvan we kunnen zeggen dat extra inname gewenst kan zijn. De auteurs van de 'Het Geheim van Hardlopen'-rubriek gaan er deze week dieper op in.

De wetenschappelijke literatuur over voeding en supplementen laat zien dat er geen 'wonderproducten' bestaan. Zelfs topsporters kunnen volstaan met gezonde, gevarieerde voeding. Sommige vitamine preparaten zijn zelfs schadelijk. Supplementen zijn alleen in uitzonderingsgevallen nodig, zoals bij bijzondere tekorten (deficiënties) of extreme inspanningen (ultralopen en triatlons).

Vandaag gaan we nader in op vitamine D. Dit is namelijk één van die uitzonderingsgevallen, waarbij deficiëntie in de praktijk bij grote bevolkingsgroepen voorkomt en het innemen van extra vitamine D dus gewenst kan zijn. Dit is tevens een eerste artikel dat we schrijven in samenwerking met Karel Bos, huisarts en enthousiast loper te Amersfoort. Dokter Bos is al sinds 35 jaar geïnteresseerd in voeding en leefstijl en ziet in zijn spreekuur regelmatig patiënten met vitamine D deficiëntie. In de komende maanden zullen we nog meer artikelen samen schrijven over de (mogelijke) invloed van vitamines en supplementen. 

Lees meer...
 

Grote verschillen in hoeveelheid vet in zoutjes

E-mail

De hoeveelheid en het soort vet in vergelijkbare soorten zoutjes verschilt flink. Daardoor is het ene zoutje een stuk gezonder dan het andere.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Voor het onderzoek onderzocht de NVWA in november 2012 en mei 2013 in totaal 224 soorten borrel- en cocktailnootjes, chips (naturel, paprika, tortilla en stapelchips), kroepoek, bladerdeegproducten, zoute koekjes en overige zoutjes op hun vetgehalte en vetzuursamenstelling.

Enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn namelijk beter voor de gezondheid dan verzadigde vetzuren.

Lees meer...
 

Vaker overlijden bij laag vitamine-D

E-mail

Een genetisch lage vitamine-D-spiegel is geassocieerd met een verhoogde kans op voortijdig overlijden. Dat schrijven Shoaib Afzal en zijn collega’s in the BMJ.

Hoewel eerdere observationele studies aantonen dat er een verband is tussen laag vitamine-D en voortijdige sterfte, blijft het de vraag of een lage vitamine-D-spiegel op zichzelf of juist een bijbehorende ongezonde leefstijl hiervan de oorzaak is. Om die vraag te beantwoorden selecteerden de onderzoekers uit drie grote Deens cohortstudies 95.766 mensen bij wie genotypering was verricht.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL