In de pers

Vitamine D helpt tegen ziekte van Crohn

E-mail

Mensen die lijden aan de ziekte van Crohn doen er goed aan om vitamine D-supplementen te slikken. Dit beweren wetenschappers deze maand in het wetenschappelijke blad United European Gastroenterology Journal.

De ziekte van Crohn is een ontstekingsziekte van het darmkanaal, waardoor de dunne darm minder voedingsstoffen kan opnemen. Als gevolg daarvan kan er sprake zijn van gewichtsverlies. Jaarlijks worden er in Nederland en België bij ongeveer 2000 mensen de ziekte van Crohn geconstateerd.

De ziekte is niet te genezen en het verloop van de ziekte is onvoorspelbaar. Zo zijn er mensen die bijna nooit klachten hebben, terwijl anderen nooit klachtenvrij zijn. Hoewel vitamine D niet helpt om de ziekte van Crohn te genezen, kan het wel helpen de klachten te verminderen.

Lees meer...
 

Vasten verkleint kans op ouderdomsziekten

E-mail

Vasten heeft voordelen voor de gezondheid, zeggen onderzoekers. Het kan de ontwikkeling van ouderdomsziekten als diabetes vertragen.

Dat meldt The Huffington Post zaterdag. Onderzoekers van de Amerikaanse University of Southern California lieten proefpersonen een dieet volgen met zeer weinig calorieën, dat hetzelfde effect op het lichaam zou hebben als vasten.

Na afloop waren de risicofactoren en biomarkers voor diabetes, hart- en vaatziekten en kanker afgenomen. Het lijkt erop dat dit een langetermijneffect is.

Lees meer...
 

Een op de drie medici voor weigeren behandeling bij ongezonde leefstijl

E-mail

Meer dan een derde van de medisch specialisten wil behandelingen bij patiënten met een ongezonde leefstijl kunnen weigeren. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen enquête van het KRO-NCRV-programma Brandpunt. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten onder ruim 1.500 medisch specialisten. Ruim 40 procent van de ondervraagde specialisten is voorstander van een formele mogelijkheid tot het weigeren van behandelingen bij deze patiënten.

''Het is een belangrijk signaal dat dokters zeggen niet zomaar een ingreep te doen. Ze willen mensen echt beter maken en daar komt meer bij kijken dan een operatie of behandeling'', aldus Marcel Daniels, bestuurder bij de Federatie Medisch Specialisten.

Lees meer...
 

Vaker dumping van drugsresten in riool Nederlandse steden

E-mail

In grote steden in Nederland worden in vergelijking met andere Europese plaatsen nog steeds veel drugs als cocaïne, amfetamine, xtc en cannabis gebruikt.

Dat gebruik is de afgelopen vier jaar wel redelijk constant gebleven. Wel worden vaker drugsresten gedumpt.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek waarbij het rioolwater van ruim vijftig Europese steden en enkele steden in Canada en Australië chemisch is geanalyseerd.

Op die manier wordt het drugsgebruik van bewoners in kaart gebracht. Voor Nederland analyseerde het Watercycle Research Institute (KWR) het rioolwater in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht.

Eindhoven

Opvallend is het grote aantal directe lozingen van xtc en amfetamine in het riool van Eindhoven, soms zelfs vele kilo's per week.

Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat het onderzoek werd gehouden. De resultaten werden donderdag gepresenteerd.

Lees meer...
 

Lezing: Wat u NIET mag weten over ADHD en RITALIN

E-mail

17 juni 2015

Hoe we van gezonde kinderen psychiatrische patiënten maken. Ondanks steeds grotere tegenwind stijgt de diagnose ADHD en het gebruik van Ritalin nog steeds. Iedereen kent in zijn omgeving wel een kind die deze gevaarlijke 'medicatie’ gebruikt. Tijdens deze presentatie, die gebaseerd is op een presentatie die gegeven is tijdens een hearing in het Europees Parlement, worden de feiten gedeeld over ADHD, de medicatie en de rol van de verschillende verantwoordelijke partijen.

Locatie Maastricht West, WoonZorgCentrum Daalhof, Anneke Fokkema

Adres Herculeshof 22, 6215 BM Maastricht

Aanvang 20.00 uur, welkom vanaf 19.30 uur

Entree € 10,00

Lees meer...
 

Belangrijk: Gezond drinken en gezonde vitaminen

E-mail

Tot op hoge leeftijd hebben mensen net zoveel vitamines en mineralen nodig als een jongvolwassene. En van twee vitamines zelfs nog wat extra.

Vitamines en mineralen

Vitamine D De Gezondheidsraad adviseert alle ouderen dagelijks extra vitamine D te nemen. Voor vrouwen geldt dat al vanaf 50 jaar, voor mannen vanaf 70 jaar. Bij het ouder worden kan de huid namelijk minder vitamine D uit zonlicht vormen en dan is extra slikken noodzakelijk. Vitamine D zorgt er onder meer voor dat calcium in de bot- ten wordt opgenomen en het is ook goed voor de spierkracht. Het advies van de Gezondheidsraad wordt helaas nog slecht opgevolgd. Slechts één op de vier 70-plussers slikt extra vitamine D. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de vrouwen vanaf 50 jaar een tekort heeft. Onder mannen en vrouwen vanaf 65 jaar is dat 50 procent. Een van de eerste symptomen van een gebrek aan vitamine D is vaak spierzwakte. Iemand kan dan bijvoorbeeld moeilijk trap- lopen en opstaan uit een stoel.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL