Nieuws aangaande uw gezondheid

Waakhond wil dertien medicijnen uit schappen laten halen

E-mail
Algemeen
maandag, 26 januari 2015 08:55

Het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) schorst de handelsvergunningen van dertien medicijnen.

Het bedrijf dat hiervoor de onderzoeken met proefpersonen moest doen, GVK Biosciences, heeft dat niet volgens de regels gedaan.

Het gaat er vooral om dat hierdoor het vertrouwen in het bedrijf is geschaad, met de medicijnen zelf is voor zover bekend niks mis.

Als de fabrikanten niet in beroep gaan, stopt de levering vanuit de groothandel aan de apotheek over een paar weken, aldus het CBG.

Omdat de geneesmiddelen in verschillende doses en onder verschillende namen in de apotheek liggen, gaat het in totaal om 39 vergunningen die het CBG schrapt. Het college doet dit op basis van een advies van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA.

Antidepressiva

Het CBG heeft een lijst op de website gezet waar de medicijnen staan die met schorsing worden bedreigd, onder meer antidepressiva, bloeddrukverlagers en antiparkinsonmiddelen. Besloten is om twee geneesmiddelen tegen epilepsie in de handel te laten. Dit omdat er weinig alternatieven voor zijn en overstappen voor patiënten erg ingrijpend is, aldus het college.

Lees het hele artikel.

 

Aantal Nederlanders dat wekelijks sport neemt licht toe

E-mail
In de pers
vrijdag, 23 januari 2015 10:46

Het aantal Nederlanders dat wekelijks aan sport doet, is in tien jaar tijd licht gestegen. In 2013 ging het om 56 procent van de bevolking, vier procent meer dan in 2003.

Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat vrijdag verschijnt. Een kwart van de bevolking doet niet of nauwelijks aan sport.

Sportkoepel NOC*NSF stelde in december nog dat het aantal mensen dat aan sport doet in 2014 met 300.000 was gestegen tot 9 miljoen. NOC*NSF had marktonderzoeker GfK een onderzoek uit laten voeren.

Leeftijd, opleidingsniveau en gezondheid blijven volgens het SCP belangrijke factoren voor sportdeelname. Sinds 2001 zijn de verschillen tussen jong en oud kleiner geworden, maar die tussen lager en hoger opgeleiden juist toegenomen. Mensen met een fysieke handicap zijn meer aan sport gaan doen, maar hun wekelijkse sportdeelname bleef in 2013 met 34 procent nog altijd achter bij mensen zonder handicap (63 procent).

Lees meer...
 

Niet bewegen dodelijker dan obesitas

E-mail
Wetenschap
vrijdag, 16 januari 2015 09:23

Te weinig bewegen zorgt mogelijk voor twee keer zo veel vroegtijdige sterfgevallen als obesitas. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Cambridge.

Dat meldt het American Journal of Clinical Nutrition.

Obesitas en inactiviteit gaan vaak hand in hand. Toch is bekend dat slanke mensen een groter risico lopen op gezondheidsproblemen als ze te weinig bewegen. Andersom zijn obese mensen die regelmatig bewegen meestal gezonder dan mensen die net zo veel wegen maar niet erg actief zijn.

In deze studie is onderzocht wat de gevaren zijn van obesitas en inactiviteit. De onderzoekers volgden twaalf jaar lang 334.161 Europeanen. Hun gewicht, lengte en middelomtrek werden bijgehouden. Daarnaast gaven de deelnemers door hoeveel ze bewogen. Elk sterfgeval werd geregistreerd.

Lees meer...
 

Grote verschillen in hoeveelheid vet in zoutjes

E-mail
In de pers
vrijdag, 19 december 2014 10:57

De hoeveelheid en het soort vet in vergelijkbare soorten zoutjes verschilt flink. Daardoor is het ene zoutje een stuk gezonder dan het andere.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Voor het onderzoek onderzocht de NVWA in november 2012 en mei 2013 in totaal 224 soorten borrel- en cocktailnootjes, chips (naturel, paprika, tortilla en stapelchips), kroepoek, bladerdeegproducten, zoute koekjes en overige zoutjes op hun vetgehalte en vetzuursamenstelling.

Enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren zijn namelijk beter voor de gezondheid dan verzadigde vetzuren.

Lees meer...
 

Harder lopen door vitamine D?

E-mail
In de pers
zondag, 11 januari 2015 10:44

Zijn vitaminepreparaten nodig of overbodig? Vitamine D is een van de uitzonderingen waarvan we kunnen zeggen dat extra inname gewenst kan zijn. De auteurs van de 'Het Geheim van Hardlopen'-rubriek gaan er deze week dieper op in.

De wetenschappelijke literatuur over voeding en supplementen laat zien dat er geen 'wonderproducten' bestaan. Zelfs topsporters kunnen volstaan met gezonde, gevarieerde voeding. Sommige vitamine preparaten zijn zelfs schadelijk. Supplementen zijn alleen in uitzonderingsgevallen nodig, zoals bij bijzondere tekorten (deficiënties) of extreme inspanningen (ultralopen en triatlons).

Vandaag gaan we nader in op vitamine D. Dit is namelijk één van die uitzonderingsgevallen, waarbij deficiëntie in de praktijk bij grote bevolkingsgroepen voorkomt en het innemen van extra vitamine D dus gewenst kan zijn. Dit is tevens een eerste artikel dat we schrijven in samenwerking met Karel Bos, huisarts en enthousiast loper te Amersfoort. Dokter Bos is al sinds 35 jaar geïnteresseerd in voeding en leefstijl en ziet in zijn spreekuur regelmatig patiënten met vitamine D deficiëntie. In de komende maanden zullen we nog meer artikelen samen schrijven over de (mogelijke) invloed van vitamines en supplementen. 

Lees meer...
 

Vaker overlijden bij laag vitamine-D

E-mail
In de pers
zondag, 14 december 2014 11:53

Een genetisch lage vitamine-D-spiegel is geassocieerd met een verhoogde kans op voortijdig overlijden. Dat schrijven Shoaib Afzal en zijn collega’s in the BMJ.

Hoewel eerdere observationele studies aantonen dat er een verband is tussen laag vitamine-D en voortijdige sterfte, blijft het de vraag of een lage vitamine-D-spiegel op zichzelf of juist een bijbehorende ongezonde leefstijl hiervan de oorzaak is. Om die vraag te beantwoorden selecteerden de onderzoekers uit drie grote Deens cohortstudies 95.766 mensen bij wie genotypering was verricht.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>