Nieuws aangaande uw gezondheid

'Fysiotherapeuten mengen zich in strijd zorgverzekeraars'

E-mail
In de pers
maandag, 01 december 2014 08:29
Zorgverleners mengen zich actief in de concurrentiestrijd tussen zorgverzekeraars. Fysiotherapeuten zijn een actie begonnen waarin zij vaste klanten aanvullende verzekeringen aan- of juist afraden.

''U krijgt een goede behandeling van uw fysiotherapeut, maar krijgt u die ook van uw zorgverzekeraar?'', is het motto van de therapeuten. Zij hopen patiënten ervan te overtuigen dat overstappen de moeite waard kan zijn.

Lees meer...
 

Onderzoekers ontdekken hoe zink ouderdomsblindheid afremt

E-mail
In de pers
zondag, 23 november 2014 12:23

Onderzoekers van het Radboud umc hebben ontdekt hoe zink de ontwikkeling van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) afremt. LMD, ook wel ouderdomsblindheid, is in Nederland de belangrijkste oorzaak voor blindheid.

In grote, gerandomiseerde studies is al aangetoond dat voedingssupplementen met zink het risico op progressie naar het eindstadium van leeftijdsgebonden maculadegeneratie met 25 procent kan vertragen. Tot dusver was onduidelijk via welk mechanisme zink zijn remmende invloed op de ziekte uitoefent.

Het was al bekend dat kleine afwijkingen in genen van het complementsysteem - een belangrijk onderdeel van de afweer - een grotere kans geven op LMD.

Die genetische afwijkingen zorgen ervoor dat het complementsysteem voortdurend iets actiever is dan normaal. Die lichte overactiviteit leidt uiteindelijk tot een versnelde slijtage van de gele vlek (macula) van het oog. Juist met de gele vlek kunnen we de meest kleine details waarnemen.

Zink kalmeert complementsysteem

Jeroen Klevering en collega’s van de afdeling oogheelkunde van het Radboudumc hebben nu ontdekt hoe zink de ontwikkeling van LMD remt. In PLOSONE hebben ze een artikel gepubliceerd over hun onderzoek waarbij patiënten met LMD drie maanden lang 50 milligram zink per dag kregen. Daarnaast keken ze in het bloed van deze patiënten naar de activiteit van het complementsysteem.

Zo toonden ze met internationale collega’s aan, dat zink de overactiviteit van het complementsysteem duidelijk afremt. Hiermee is voor het eerst aangetoond hoe zink de afweer in mensen beïnvloedt en daarmee de progressie van LMD kan remmen.

Lees het hele artikel.

 

Twintig Nederlandse kinderen na inenting getroffen door ernstige ziekte.

E-mail
Wetenschap
zondag, 16 november 2014 12:35

Twintig Nederlandse kinderen, van wie negentien peuters, zijn - mogelijk na inenting met het vaccin tegen de Mexicaanse griep - getroffen door de ernstige ziekte narcolepsie.

Dat blijkt uit meldingen gedaan bij Bijwerkingen Centrum Lareb. Het gaat om kinderen die in 2009 de griepprik hebben gehad. Deze wordt nu niet meer gegeven.

In mei van dit jaar werd al duidelijk dat acht kinderen de ernstige ziekte hadden gekregen. Ook zij waren ingeënt tegen de griep. Narcolepsie is een slaap/waakstoornis. Patiënten hebben onder meer last van onbedwingbare slaapaanvallen overdag.

De Europese Geneesmiddelenautoriteit (EMA) stelde in 2010 dat er mogelijk sprake was van een relatie tussen het vaccin tegen Mexicaanse griep en de slaapziekte.

Lees meer...
 

‘Gevaarlijk’ ADHD-medicijn al jaren veel voorgeschreven

E-mail
In de pers
woensdag, 29 oktober 2014 09:34

Volwassen ADHD-patiënten krijgen van psychiaters op grote schaal een medicijn dat de geneesmiddelenautoriteit in 2011 als te gevaarlijk heeft gekwalificeerd. Dit meldt radioprogramma Argos (VPRO-VARA) vandaag. Het medicijn Concerta werd de afgelopen twee jaar voorgeschreven aan zeker 25.000 patiënten.

Bij het Lareb, de instantie die bijwerkingen van medicijngebruik registreert, kwamen tot dusver 325 meldingen binnen. Daaronder waren vier mensen die een hartinfarct kregen na inname en vijftien meldingen van hartkloppingen. De geneesmiddelenautoriteit waarschuwde in 2011 voor bijwerkingen van Concerta, zoals hart- en vaatproblemen en agressie. Zij wees een aanvraag van de fabrikant voor toepassing van het middel bij nieuwe (volwassen) gebruikers af.

Lees meer...
 

Sneller, hoger, sterker met vitamine Z

E-mail
In de pers
zaterdag, 01 november 2014 10:55

Een hoger niveau aan vitamine D in het bloed heeft positieve effecten op het lichaam, dat weten veel mensen wel. Het vermindert onder meer het risico op interne kankersoorten, zoals borst- en darmkanker, en speelt een belangrijke rol bij de immuunfunctie, de regulering van ontstekingsreacties in het lichaam en de spierfunctie. Dat een grote hoeveelheid vitamine D in het lichaam een positief effect heeft op sportprestaties, is minder bekend. Hoe zit dat?

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. De zon is de belangrijkste bron: onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast levert onze voeding vitamine D. Vooral vette vis, zoals haring, zalm en makreel, voorzien ons van vitamine D. Dat geldt, hoewel in veel mindere mate, ook voor vlees en eieren. Tot slot zijn er allerlei producten op de markt waaraan vitamine D is toegevoegd.

Lees meer...
 

Brandpunt uitzending over ADHD

E-mail
In de pers
vrijdag, 24 oktober 2014 10:49

Zie hier een interessante uitzending over het ADHD medicijn Concerta.

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>